Themabeeld© RR

Oldtimers mogen toch blijven rijden in lage-emissiezones, beslist Vlaamse regering

De Vlaamse regering herstelt de toegang van oldtimers in lage-emissiezones (LEZ). Nadat de  Raad van State de oorspronkelijke uitzonderingsregeling voor oldtimers had vernietigd, zou de toegang voor oldtimers binnenkort terugvallen op een regeling waarmee ze slechts 12 keer per jaar met een betalende dagpas binnen de LEZ in Gent of Antwerpen zouden mogen rijden. Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse regering nu een besluit goedgekeurd waarin de Brusselse regeling wordt overgenomen en waarbij de lokale besturen individuele vrijstellingen kunnen verlenen.

jvh
Bron: BELGA

Een lage-emissiezone is een zone waarin voor de leefbaarheid en de luchtkwaliteit bepaalde voertuigen niet toegelaten worden, door de milieuhinder die ze veroorzaken. Na de vernietiging door de Raad van State van het vorige LEZ-besluit dat een uitzondering voor oldtimers voorzag, zouden oldtimereigenaars vanaf 27 april 2024 terugvallen op een dagpassysteem van maximaal 12 keer per jaar. 

Maar de Vlaamse regering wil nu de uitzonderingsregeling van de Brusselse regering overnemen. Die regeling botste namelijk niet op kritiek van de Raad van State. Concreet kunnen de lokale besturen beslissen om mensen met erkende oldtimers kosteloos een individuele vrijstelling te verlenen. De gratis vrijstelling kan worden toegekend aan voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer, en een Belgische nummerplaat hebben met ‘O’, ‘1-O’ of een gepersonaliseerde nummerplaat. 

Volgens minister Demir zijn de lokale besturen geïnformeerd over de mogelijkheid tot vrijstelling die ze krijgen. “De Raad van State is om een spoedadvies gevraagd teneinde de gewijzigde regeling zo snel mogelijk juridisch rond te krijgen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer