De Seine is een staatszaak geworden: president Macron belooft dat water proper zal zijn voor Olympische Spelen, triatlon dus mét zwemmen

De Franse president Emmanuel Macron heeft verzekerd dat het water van de Seine proper zal zijn voor de Olympische Spelen deze zomer. Dat is cruciaal voor het doorgaan van bepaalde sportdisciplines. Dat zei Macron, die eerder al beloofd heeft te zwemmen in de Seine, dinsdag bij de opening van een regenwaterstation in Champigny-sur-Marne.

Michael Van Damme

Het regenwaterstation dat werd ingehuldigd in Champigny-sur-Marne bevindt zich stroomopwaarts van de plaats waar de Marne uitmondt in de Seine. Daar zullen de disciplines openwaterzwemmen en het zwemgedeelte van de triatlon plaatsvinden deze zomer.

De netheid van de Seine bezorgde de organisatoren van de Olympische Spelen al stress. De properheid van het water hangt sterk af van de weersomstandigheden. Bij bewolkt weer in de dagen voor de disciplines die plaatsvinden in de Seine, komt een mengeling van regenwater en afvalwater in de Seine terecht. In dit geval moeten die disciplines worden uitgesteld of afgelast. Dit was het geval bij de testdisciplines vorig jaar in augustus.

Het regenwaterstation kostte 53 miljoen euro en de constructie ervan begon aan het einde van de herfst van 2020. Samen met het bassin van Austerlitz, dat wordt gebouwd in Parijs en dat in mei wordt ingehuldigd, maakt het regenwater in Champigny-sur-Marne deel uit van een aantal belangrijke maatregelen die worden genomen om het water van de Marne en de Seine te reinigen. Dit zou het mogelijk maken om in deze rivieren te kunnen zwemmen, wat in de Marne als sinds 1970 niet meer kon en in de Seine al sinds 1923.

De bedoeling van het regenwaterstation in Champigny-sur-Marne is dat het 700 liter water per seconde terugpompt in de Marne. Dit is volgens Olivier Capitanio, president van de departementsraad van Val-de-Marne “per uur het equivalent van een olympisch zwembad.” Ook hij was dinsdag aanwezig bij de inhuldiging.

Het regenwaterstation is kleiner dan Austerlitz (8.000 m3 tegenover 50.000 m3), maar het heeft een dubbele functie: ondergronds vangen twee lobbenpompen het regenwater op. Een om het op te slaan, de andere om het water in drie stappen te reinigen. Eerst houden staafzeven het afval tegen, dan wordt het water met decanteermessen van het zand en het slib gescheiden. De laatste stap is ook de meest innovatieve: de aanwezigheid van tientallen ultra-violet lampen zou volgens de operatoren moeten zorgen voor gezond water, voor 99,9% zonder bacteriëen.

Macron heeft al meermaals beloofd om in de Seine te zwemmen. Hij heeft echter nog geen datum vastgelegd en heeft ook niet gezegd of hij dat in het openbaar zou doen.

© AFP

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer