© ATV

Plaatsgebrek buitengewoon onderwijs loopt op: 1.000 kinderen op wachtlijst in Antwerpen

Ook in het secundair onderwijs eindigen zo’n 300 kinderen op een wachtlijst voor het buitengewoon onderwijs in Antwerpen. Het plaatsgebrek loopt zo op tot 1.000 kinderen. De situatie in de B-stroom is even ernstig.

Klaas Maenhout
Bron: Belga

Na het bericht dat er voor 700 kinderen geen plaats is in het buitengewoon basisonderwijs in Antwerpen, wordt duidelijk dat er ook opnieuw een groot plaatsgebrek is in het buitengewoon secundair onderwijs. In totaal meldden 762 kinderen zich aan voor het zogenaamde buso in Antwerpen. Voor 290 kinderen, of 38 procent, is er momenteel geen plaats. Ze eindigen op een wachtlijst. Voor 472 kinderen werd er wel een plek gevonden. Dat meldt het Lokaal Overlegplatform (LOP) Antwerpen over het online aanmeldingssysteem ‘Meld je aan’.

LEES OOK. Ook buitengewoon onderwijs protesteert tegen nijpende tekorten: “Ik heb mijn collega’s nog nooit zo ten einde raad gezien”

“In het Buso blijven de tekorten in opleidingsvorm 1 en 4, niettegenstaande de inspanningen die scholen en schoolbesturen doen, bestaan”, zegt Luc Claessens, voorzitter van LOP Antwerpen secundair onderwijs. “De scholen volgen de situatie nauw op. We doen ons best om de ouders die nu geen toekenning kregen zo goed mogelijk te informeren over plekken die alsnog vrijkomen.”

B-stroom

Ook in de B-stroom, vooral voor jongeren die hun getuigschrift basisonderwijs niet halen, duiken opnieuw capaciteitsproblemen op. Dit jaar hebben 1.976 kinderen zich aangemeld voor de B-stroom. Een stijging van ongeveer 100 kinderen ten opzichte van vorig jaar. 1.380 kinderen, of 70 procent, kregen een toekenning in een voorkeurschool. 30 procent, of 596 kinderen, kregen nog geen school toegekend. Ook dat is een stijging ten opzicht van vorig jaar. Toen hadden 490 kinderen nog geen school in mei.

De komende maanden verwacht men in de B-stroom wel nog wat verschuivingen. Heel wat ouders weten namelijk nog niet of hun kind een getuigschrift zal halen. Meer dan 700 kinderen meldden zich daarom aan voor zowel de A- als B-stroom. “Eind juni worden deze ouders gecontacteerd zodat ze hun kinderen zo snel mogelijk in de juiste stroom inschrijven”, klinkt het.

In de A-stroom kregen 489 jongeren momenteel nog geen school toegekend. Voor 94 procent, of 7.252 leerlingen, was dat wel het geval. 98,5 procent van hen kreeg een plaats in een school uit hun top drie. Het LOP was voorlopig niet bereikbaar voor extra toelichting.

LEES OOK. Ouders maken pakkend filmpje tegen plaatstekort in buitengewoon onderwijs: “Ik dacht dat het wel goed zou komen voor onze zoon. Niet dus”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Onderwijs