Weekendproject

Ceviche van roodbaars met roze pompelmoes, basilicum en koolrabi

© Karmen Ayvazyan

Ceviche is een traditioneel gerecht uit de Peruaanse keuken, waarbij rauwe vis ‘gaart’ in limoen- of citroensap en op smaak gebracht wordt met ui en chilipepers. Je gebruikt best een stevige witte vis zoals dorade of zeebaars. In dit recept werd gekozen voor roodbaars. Vis is rijk aan eiwitten en wanneer die in contact komen met zuur dan verandert de textuur, waardoor hij gaar proeft. Op het basisrecept kun je eindeloos variëren, bewijst deze frisse versie met pompelmoes en basilicum.

Emma Desmet

Ingrediënten (voor 2 personen, als voorgerecht):

200 g verse roodbaarsfilet

2 roze pompelmoezen

1 kleine sjalot

1 groen pepertje

1/2 koolrabi

Enkele takjes vers basilicum

Zeezout

Zwarte peper

Olijfolie

Bereiding:

1. Maak eerst de marinade. Pers 1 pompelmoes uit en doe het sap in een kom. Snijd beide uiteinden van de andere pompelmoes, haal de schil eraf en snijd het vruchtvlees in partjes tussen de vliesjes uit. Doe dit boven dezelfde kom en vang het sap op.

2. Pel en hak de sjalot fijn. Verwijder de zaadjes uit de groene peper en hak ook fijn. Doe de partjes pompelmoes, sjalot en peper in de kom met sap.

3. Snijd de vis in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Doe ze in de kom en bestrooi met een flinke snuf zout. Schep om, dek af en laat 3 tot 4 uur in de koelkast marineren.

4. Schil net voor het serveren de koolrabi en snijd in fijne plakjes. Haal de ceviche uit de koelkast en meng er de koolrabi en blaadjes basilicum onder. Verdeel over de borden en lepel er een beetje marinade over. Werk af met enkele druppels olijfolie en een draai van de pepermolen.

Recept: Johanna Goyvaerts

Foto: Karmen Ayvazyan

© Karmen Ayvazyan