Opmerkelijke verdediging voor politierechter: “Niet dronken, gewoon Limburger”

© Belga

D.V. werd op honderd meter van zijn woning tegengehouden door de politie. Hij had 1,56 promille alcohol in zijn bloed. “Een kwestie van perceptie”, zei zijn advocaat, die meent dat zijn Limburgse cliënt verkeerd is begrepen.

mma

Voordien had hij ook niet aangegeven dat hij van richting zou veranderen en bovendien stoof hij in volle snelheid weg, achtervolgd door de politie die honderd per uur moest rijden om hem bij te houden.

De chauffeur was die dag afgezwaaid als werknemer van het zeil- en jachtcentrum Sycod in Oostduinkerke, waar hij een graag geziene figuur was, volgens zijn raadsman Alain Coulier.

“Een en ander vertaalde zich in overvloedige traktaties”, zei Coulier. “Ik begrijp echter niet dat hij beschuldigd wordt van dronkenschap. Het gaat wellicht om een cultureel of taalkundig probleem. Hij is een aangespoelde Limburger en Limburgers praten wat trager dan wij en ze zingen als ze praten. Ze zijn ook jovialer en persoonlijker in de omgang. Dat is misschien de reden waarom de politie noteerde dat hij een dubbelslaande tong had. Het is een kwestie van perceptie. “

Wankelen en struikelen

“Maar de politie noteerde ook dat hij struikelde en wankelde en een slechte oriëntatie had”, antwoordde de rechter. “En dat D.V. vond dat alcohol en rijden wel te combineren waren. Hij sprak ons aan alsof hij ons al jaren kende en zelfs alsof wij familie van hem waren.”

“Ik bedoelde het allemaal niet zo”, reageerde de Limburger.

Hij kreeg 3.408 euro boete waarvan 2.000 met uitstel en zestig dagen rijverbod met 45 dagen uitstel. De dronkenschap achtte de rechter niet bewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen