Direct naar artikelinhoud
Update

Gijzelnemer Trèbes wilde eerst aanslag plegen op legerkazerne, naaste van dader opgepakt

Gijzelnemer Trèbes wilde eerst aanslag plegen op legerkazerne, naaste van dader opgepakt
Beeld REUTERS

De aanslagpleger die vanmiddag drie mensen doodde bij een carjacking en een gijzeling in een supermarkt, wilde eerst naar een legerkazerne rijden om daar toe te slaan. Een vrouw “die het leven deelde” van de gijzelnemer is in de loop van avond opgepakt voor verhoor op verdenking van terroristische samenzwering. Dat zei de antiterreurprocureur François Molins. Terreurgroep IS heeft in een mededeling de aanval in Frankrijk opgeëist.

Vier joggende agenten in burger werden in Carcassonne beschoten vanuit een wagen. De dader loste meerdere schoten, waarbij een agent ernstig gewond raakte. Hij werd in de schouder geraakt, maar daarbij raakten ook zijn longen doorboord. Volgens politievakbond UNSA is de toestand van de agent stabiel, maar heeft hij geluk had: de kogel passeerde zijn hart op 3 centimeter. 

Nadien vluchtte de schutter in de richting van Trèbes, achtervolgd door de politie. Daar ging de dader de supermarkt 'Super U' binnen. Volgens de burgemeester van Trèbes, Eric Ménassi, riep hij daarbij "Allahu akbar, ik zal jullie allemaal doden".

Uit het onderzoek blijkt nu dat de gijzelnemer eigenlijk een aanslag wilde plegen op een legerkazerne. “Hij ging naar de kazerne Laperrine in Carcassonne en wachtte er enkele minuten op militairen. Daarna maakte hij rechtsomkeer en reed naar een kazerne van de CRS (gespecialiseerde politie-eenheid). 

"Drie doden en zestien gewonden"

In de winkel werden de aanwezige klanten en het personeel een tijdlang gegijzeld. Daarbij vielen drie doden, zo heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, bevestigd. Ook raakten zestien personen gewond waaronder twee zwaargewonden. 

De dader is een 26-jarige man, volgens Collomb gekend voor kleinere feiten, maar hij werd momenteel niet als een bedreiging beschouwd. "Wij dachten niet dat hij geradicaliseerd was."

'De dader is een 26-jarige man en was bekend bij het gerecht voor kleinere feiten. We wisten niet dat hij geradicaliseerd was'
Gérard Collomb, Frans minister van Binnenlandse Zaken

"Een agent van de gendarmerie heeft zich vrijwillig opgegeven om te ruilen met de nog aanwezige gijzelaars", zei Collomb, "wat de dader aanvaardde. De agent liet daarbij zijn telefoon aanstaan, waardoor de veiligheidsdiensten buiten mee konden luisteren."

Toen de dader opnieuw een schot loste, is de aanval ingezet. De agent die al binnen aanwezig was, is zwaargewond.  Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb gezegd tijdens een persconferentie. “Ik prijs de moed van de luitenant-kolonel, hij is een echte held”, klonk het.

"Drie doden en zestien gewonden"
Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

In het Franse Carcassonne vindt vanavond overigens een huiszoeking plaats in de wijk waar de gijzelnemer woonde. Dat stelde een journalist van AFP vast. Verscheidene zwarte vrachtwagens en agenten van de interventie-eenheden RAID en BRI zijn, zwaargewapend en met kogelvrije vesten, aanwezig in de cité op enkele honderden meters van het historische centrum.

Gijzeling afgelopen

De gijzelaars in de supermarkt werden vrijgelaten toen een politieman de winkel binnenging om met de gijzelnemer te onderhandelen. Na geruime tijd is de politie de supermarkt binnengevallen en is de gijzelnemer doodgeschoten. Dat bevestigt minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

"Terreurdaad", IS eist aanslag op

De gijzelnemer, die gekend zou zijn bij de inlichtingendiensten, was volgens getuigenissen gewapend met een vuurwapen, een mes en granaten. Volgens het Franse BFM TV  eiste hij de vrijlating van Salah Abdeslam, de uit Molenbeek afkomstige verdachte van de aanslagen in Parijs in november 2015, waarbij 137 doden vielen. Ondertussen heeft terreurgroep IS in een mededeling de aanval in Frankrijk opgeëist, maar geeft daarbij geen bewijs voor de claim. 


Volgens Franse media heeft de politie de gijzelnemer inmiddels geïdentificeerd als een Marokkaan van 30 à 40 jaar, die opgevolgd werd omwille van radicalisering. Hij werd geïdentificeerd door de nummerplaat van zijn wagen, die aan de supermarkt geparkeerd stond.

Frans premier Edouard Philippe spreekt van "een daad van terrorisme". "Alle informatie die we op dit moment hebben doet ons vermoeden dat dit een terreurdaad is." De antiterreurcel van het Franse openbare ministerie heeft zich op de zaak gezet en heeft het eveneens over een "terroristisch incident".

"Terreurdaad", IS eist aanslag op
Beeld EPA
"Terreurdaad", IS eist aanslag op
Beeld REUTERS

Frans president Emmanuel Macron heeft tijdens een persconferentie vanuit Brussel zijn medeleven uitgesproken voor de slachtoffers. Hij bevestigde dat alle informatie op dit moment in de richting van een terreurdaad wijst. 

Sinds 2015 zijn in Frankrijk meer dan 240 mensen om het leven gekomen bij aanslagen door daders die geïnspireerd waren door Islamitische Staat.

Terreurniveau in België blijft ongewijzigd

Na de terreurdaad in Zuid-Frankrijk blijft het dreigingsniveau in ons land ongewijzigd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet het OCAD, het orgaan dat de analyse van de terreurdreiging coördineert, op dit ogenblik geen link met ons land. Dat zegt Jambon op twitter.

Het dreigingsniveau is in ons land in januari verlaagd van 3 (ernstig) naar 2 (gemiddeld).

Terreurniveau in België blijft ongewijzigd
Beeld BELGA