In alle leeftijdsgroepen blijft het gebruik van de smartphone stijgen, maar bij de 18- tot 24-jarigen heeft de groei bijna zijn limiet bereikt. "Zo goed als elke jongvolwassene bezit nu een smartphone. Vijf jaar geleden ging het nog om 59%. Het toestel dient vooral om korte video's te bekijken.
Volledig scherm
PREMIUM
In alle leeftijdsgroepen blijft het gebruik van de smartphone stijgen, maar bij de 18- tot 24-jarigen heeft de groei bijna zijn limiet bereikt. "Zo goed als elke jongvolwassene bezit nu een smartphone. Vijf jaar geleden ging het nog om 59%. Het toestel dient vooral om korte video's te bekijken. © Thinkstock

Smartphone is nieuwe tv: 4 op de 10 jongeren kijken dagelijks filmpje op gsm

Voor het eerst hebben we meer smartphones dan laptops. Meer dan acht op de tien Belgen beschikken nu over een slimme telefoon. Van de jongvolwassenen maakt zelfs 96% gebruik van een smartphone. Ze kijken vooral videofilmpjes op hun toestel. De smartphone is daarmee de nieuwe televisie geworden.

4 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    5 jaar geleden
    Hun Smartphone verslaving is beangstigend.
  • Peter Nols

    5 jaar geleden
    Het is eerder het einde van het lineair kijken, iets wat ik zelfs als zestiger al lang niet meer doe, men kan ook nog altijd vanaf zijn smartphone streamen of casten naar een TV-scherm. Onbegrijpelijk dat er nog mensen uren verliezen met lineair kijken ipv vlug de interessantste item uit te pikken.
  • Ronny Cockuyt

    5 jaar geleden
    Naar een film kijken op je smartphone is ook wel niet zeer aangenaam,de meeste mensen willen een groot tv scherm om naar films te kijken.
  • Daniel Corstjens

    5 jaar geleden
    Jazeker,ook voor de oudere generatie! Zo kunnen wij ook eens naar het nieuws kijken ipv ons heel leven op het werk door te brengen!
  1. PREMIUM

    Minister Beke ziet amper probleem met contacton­der­zoek

    Ondanks de kinderziektes is er "geen indicatie van een systematisch probleem" met het contactonderzoek in Vlaanderen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). De komende weken zouden de grootste mankementen weggewerkt moeten worden, zei hij gisteren in het Vlaams Parlement. Dat het systeem nog niet helemaal op punt staat, werd eerder al aangeklaagd. In 'VTM Nieuws' getuigde een ex-contactonderzoeker zelfs dat er zo weinig werk was dat men tussendoor naar Netflix zat te kijken. Ook werden niet altijd de juiste mensen gecontacteerd. "Af en toe glipt er iemand door de mazen van het net, of wordt iemand net te veel gebeld", gaf het Agentschap Zorg en Gezondheid aan. "De contactonderzoekers deden vorige week gemiddeld meer dan 200 telefoontjes per dag, wat resulteerde in meer dan 1.000 op te sporen contacten", zei Beke, die wel toegaf dat "verdere verbeteringen noodzakelijk zijn".
  1. PREMIUM

    Ondanks corona scoren studenten even goed tot zelfs béter

    Corona heeft niet gezorgd voor slechte resultaten bij de examens in juni. Dat concluderen KU Leuven, UGent, VUB, UHasselt en een groot deel van de hogescholen na een eerste analyse. Over het algemeen liggen de punten in lijn met die van vorige jaren, vaak wordt er zelfs gewag gemaakt van iets betere resultaten. "De vooruitgang is - tegen mijn intuïtie in - het sterkst bij de startende studenten", zegt KU Leuven-rector Luc Sels. "Net bij de groep waar we ons het meeste zorgen om maakten, zien we dat ze gemiddeld een vol punt meer behaalden: 10,63/20 tegenover 9,68/20." Zowel de KU Leuven, de UGent als de AP Hogeschool Antwerpen zijn er zeker van dat de proffen en lesgevers de lat niet lager hebben gelegd en zeker niet milder hebben geëxamineerd. Er wordt wel gewezen op het wegvallen van het studentenleven en op de verhoogde stress, die wellicht voor meer studie-ijver heeft gezorgd. "Het is een buikgevoel, maar ik denk dat ook de online-lessen geholpen hebben", zegt Jan Danckaert, vice-rector Onderwijs van de VUB. "Studenten konden de les op die manier nog eens herbekijken als ze iets niet verstonden. Maar nu al verklaringen geven is moeilijk. Om dat echt te kunnen doen, hebben we een onderzoek opgezet." (DM)
  2. Vreemde tijden voor Vlaamse artiesten nu publiek opzwepen niet mag: "Als het niet rustig is, stap ik van het podium”
    PREMIUM
    Muziek

    Vreemde tijden voor Vlaamse artiesten nu publiek opzwepen niet mag: "Als het niet rustig is, stap ik van het podium”

    “Ik speel sneller een traag nummer, want als je de polonaise gaat spelen, dan zweep je de mensen op en hebben ze meer zin om te dansen.” Vlaamse artiesten zien in deze coronatijden hun job veranderen. Ze willen zoveel mogelijk sfeer maken, maar afgelopen weekend werd nog een optreden van Gene Thomas stilgelegd omdat de feestvierders massaal begonnen samen te troepen rond hem. De volumeknop naar beneden draaien, de keuze van de nummers aanpassen, van het podium stappen,... Wij vroegen aan onder andere Laura Lynn, Pat Krimson, Sergio en Guy Swinnen hoe zij proberen te voorkomen dat hun optredens uit de hand lopen.