Direct naar artikelinhoud
CENSUUR

"Mijn vagina openen, is mijn mond openen": TEDx-artieste slaat terug na censuur

Deborah De Robertis in het Musée d'Orsay, voor het schilderij 'L'origine du monde'.Beeld Deborah de Robertis

De controversiële kunstenaar Deborah De Robertis, die begin maart hardhandig van het podium werd getrokken tijdens een speech op TEDxBrussels, heeft in een persbericht nogmaals uitgehaald naar de organisatie. "Wie zijn jullie om te bepalen wat er seksueel is aan mijn lichaam?"

Dat het hoofd van TEDtalks in New York zich nog niet heeft uitgesproken over het incident in Brussel, waarbij Deborah De Rebortis met geweld van het podium werd gesleurd, vindt de controversiële kunstenares niet kunnen. "Het officiële hoofdkantoor van TED moet haar deel van de verantwoordelijkheid opnemen en een positie innemen. Tot nu toe zijn ze stil gebleven. Door mijn verzoek om hun verantwoordelijkheid op te nemen, te negeren, tonen ze dat ze deel uitmaken van een verdrukkend systeem dat haar macht gebruikt tegen vrouwelijke emancipatie."

De Rebortis is een performance-artiest, die al vaak de media haalde door naakt te poseren voor bekende kunstwerken, zoals Gustave Courbets L'origine du monde. Bij die actie in het Parijse Musée d'Orsay werd ze uiteindelijk gearresteerd door de politie. 

In de Brusselse BOZAR hield De Rebortis op 5 maart een TEDxTalk – in het kader van TEDxBrussels – over haar werk. Voorwaarde was dat ze haar kleren aanhield, wat de kunstenares ook deed. Maar toen er foto's van haar optredens werden geprojecteerd, werd ze door de organisatie van het podium gesleurd, waarbij, ironisch genoeg, haar borsten werden ontbloot. De organisator van het evenement verloor daarop zijn TEDx-licensie, maar verder greep het hoofdkantoor niet in.

'Wie zijn jullie om te bepalen wat er 'seksueel' is aan een vrouwenlichaam? Wat brengt jullie ertoe om te beslissen wat wel of niet toelaatbaar is aan ons lijf?'
Deborah De Robertis

Misogynie

De curator van TEDxBrussels, Rudy Aernoudt, verontschuldigde zich in een persbericht bij De Robertis. In een reactie laat de artiest weten dat ze zijn verontschuldigingen aanvaardt, maar hekelt de "misogyne" houding van de TED-organisatie. "Als TEDxBrussels zich echt wilt verontschuldigen", aldus De Robertis, "dan moeten zij en het TED-hoofdkantoor ook hun misogyne en conservatieve houding tegenover het vrouwenlichaam veranderen."

De Robertis stelt verder dat ze zich "niet zal houden aan regels die zijn gemotiveerd door censuur tegenover het vrouwenlichaam. Het argument van TEDxBrussel is dat mijn werk seksueel is, terwijl het artistiek, feministisch en politiek is."

Tijdens haar speech in Brussel werd De Robertis hardhandig van het podium gesleurd.Beeld Deborah De Robertis / foto Jacob Krist

Ze spreekt de organisatie daarop ook rechtstreeks aan. "Ik vraag jullie: wie zijn jullie om te bepalen wat er 'seksueel' is aan een vrouwenlichaam? Wat brengt jullie ertoe om te beslissen wat wel of niet toelaatbaar is aan ons lijf? En wie zijn jullie om het te censureren? Ik heb het vaak gezegd tijdens mijn TED-talk, en ik zeg het opnieuw: mijn vagina opendoen is mijn mond opendoen."