Luister naar

Ophef in de regio

Nieuws
redactie nd
maandag 18 december 2017 om 03:00
Graffiti langs de snelweg A4 bij Den Haag.
Graffiti langs de snelweg A4 bij Den Haag. Google Streetview

crowdfundingsactie voor boek over oliebollenbakker

Hij is misschien wel de beroemdste (oliebollen)bakker van Amsterdam: Alfred Kroeze. Vorig jaar werd hij een bekendheid nadat het AD zijn oliebollen als ‘zeer slecht’ had bestempeld. Alfred reageerde, voor de camera van AT5, zeer geëmotioneerd op deze beoordeling. De tranen van Alfred bewogen tientallen (bekende) Amsterdammers om naar de bakkerij aan de Ferdinand Bolstraat te fietsen en dáár oliebollen te kopen. Twee Rotterdamse studenten gingen vervolgens in gesprek met de bakker en zijn collega’s. Ze besloten er volgens NH Nieuws een boek over te schrijven. Via crowdfunding hopen de studenten nu voldoende geld bij elkaar te krijgen om het boek te laten drukken.

Rotterdam en Den Haag ergeren zich aan graffiti

Rotterdam en Den Haag ergeren zich aan de graffiti langs de snelwegen bij hun steden. Wethouders Eerdmans en Revis vragen daarom minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de geluidsschermen langs de invalswegen aan te pakken. ‘Soms zie je honderden meters graffiti’, stelt de Rotterdamse wethouder Eerdmans. ‘Ik vind het geen fraaie entree.’ Zijn Haagse collega Revis zegt tegen Omroep West: ‘Je krijgt als stad maar één kans om een eerste indruk te maken. Het Prins Clausplein is een belangrijk visitekaartje van Den Haag en omgeving en moet een warm welkom uitstralen.’ Rijkswaterstaat is de eigenaar van de geluidsschermen langs de snelwegen. Eerder hadden de twee gemeenten al een gesprek met deze instantie, maar dat leverde geen concrete afspraak op. Daarom richten ze zich tot de minister.

muzikant in zak en as na diefstal muziekinstallatie

1Limburg meldt dat muzikant Guido Staps uit het Simpelveld in zak en as zit na de diefstal van zijn volledige muziekinstallatie, inclusief een zeldzame gitaar. Staps ontdekte de diefstal vrijdagochtend in de garagebox waar hij zijn spullen had opgeslagen. Via Facebook roept Staps op om rond te kijken of de spullen eventueel online te koop worden aangeboden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. 'Het verliep net als andere jaren'

Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.

Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.

Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.'

Waar Deborah, Moiko en Piet aan denken als zij twee minuten stil zijn. 'Ik groeide op in een gewond gezin'

Op verschillende plekken in Nederland staan mensen twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Leeft de oorlog nog 79 jaar na dato? Drie mensen delen waarom zij het belangrijk vinden om te herdenken.

De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'