maandag 18 december 2017 - Bree
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Schepen Rik Hertogs. pabr

Vlaams Belang-Leefbaar Bree zet schepen Hertogs buitenspel

Oppositie redt meerderheid

Bree

Na een bijzonder woelige raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB), donderdagavond achter gesloten deuren, leek de financiële en politieke impasse in Bree compleet. Voor de tweede keer op rij keurde schepen Rik Hertogs (voorheen Bros, nu onafhankelijk onder de vlag Vrije Christen Democraten) de budgetwijziging van zijn eigen meerderheid af. Maar afgelopen weekend werd plots een onverwachte reddingsboei uitgegooid. Oppositiefractie Vlaams Belang-Leefbaar Bree wil de meerderheid depanneren.

De Breese coalitie van CD&V en BROS heeft slechts één zetel op overschot: die van Rik Hertogs. Als hij met de oppositie meestemt, wordt de meerderheid gebroken. De spanning tussen schepen Hertogs en de rest van de meerderheid bereikte afgelopen week een nieuw hoogtepunt: tijdens en na de gemeenteraad vielen er naar verluidt bijzonder harde woorden tussen Hertogs en kopmannen Mario Knippenberg en Rudi Cober van BROS. Hertogs had al voor de tweede keer op rij in de raad van bestuur van het AGB meegestemd met de oppositie.

De afkeuring van het budget heeft grote gevolgen. Dat is voor ons een brug te ver. De Breeënaar heeft geen baat bij deze politieke spelletjes Jos DRYKONINGEN Oppositie VB-LB

 pabr

“Zijn weigering om de budgetwijziging goed te keuren heeft grote gevolgen”, aldus Knippenberg. “Zo kunnen we bijvoorbeeld de 3,3 miljoen euro die we hebben voorgeschoten om de wegenis op Kanaal Noord aan te leggen nog niet terugvorderen. En dat heeft dan weer gevolgen voor de begroting van de stad. Op termijn stort Hertogs ons op deze manier in een financiële impasse. De uitleg die hij geeft, rammelt zoals gebruikelijk aan alle kanten.”

Hertogs zelf gooit nog meer olie op het vuur: “De cijfers die men ons voorlegt, kloppen niet of worden schromelijk onderschat, zoals de belastingen die het AGB moet betalen. Als we hierover vragen stellen, krijgen we antwoorden die helemaal naast de kwestie zijn. Bovendien worden de opmerkingen die onze mensen (Bart Gysen en Erik Stercken van VCD, nvdr) in het directiecomité maken niet in de notulen opgenomen en krijgen we constant onvolledige informatie, meestal nog te laat ook. We gaan hieromtrent een klacht indienen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. We krijgen niet de garantie dat het financiële plaatje klopt.” 

Dit is een verstandige en bewonderenswaardige beslissing. Ze toont aan dat men ook vanuit de oppositie mee kan werken aan een goed beleid Liesbeth VAN DER AUWERA Burgemeester

Burgemeester Liesbeth Van der Auwera. pabr

Stok om mee te slaan

Grote problemen voor de Breese meerderheid dus. Maar afgelopen weekend kwam er hulp uit onverwachte hoek. Jos Drykoningen en Kathleen Reekmans van oppositiefractie Vlaams Belang-Leefbaar Bree zijn bereid om het budget in het AGB mee goed te keuren. Drykoningen: “Onze fractie heeft altijd tegen het budget gestemd omdat de nieuwe theaterzaal hier deel van uitmaakt. Wij zijn en blijven vierkant tegen dit project. Maar goed, de realiteit toont dat deze zaal inmiddels effectief in de steigers staat. De afkeuring van het budget heeft nog andere grote gevolgen: onder meer de ontwikkeling van de industriezone Kanaal Noord en de daarmee gepaard gaande tewerkstelling komen in het gedrang. Dat is voor ons een brug te ver. Trouwens, de uitleg van Hertogs op het AGB was zo verward en onbegrijpelijk dat hij er zelf blijkbaar niet meer aan uit kon. Het is overduidelijk dat hij een stok zocht om mee te slaan. Dat heeft met goed en verantwoord bestuur niets meer te maken. De Breeënaar heeft geen baat bij deze politieke spelletjes. Wij vinden dat tewerkstelling en economische vooruitgang veel belangrijker zijn en zullen het budget tijdens de volgende zitting dan ook mee goedkeuren. Zo zetten we Rik Hertogs op zijn beurt buitenspel. Hij speelt met het welzijn van de mensen en dat kan niet.”

Onze opmerkingen in het directiecomité van het AGB komen niet in de notulen en we krijgen we constant onvolledige informatie. We gaan een klacht indienen Rik HERTOGS Schepen

Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) reageert opgelucht: “Dit is een verstandige en bewonderenswaardige beslissing. Ze toont aan dat men ook vanuit de oppositie mee kan werken aan een goed beleid waar de Breeënaren baat bij hebben. Daarom doe je uiteindelijk toch aan politiek. Het maatschappelijk besef van Jos en Kathleen heeft duidelijk de doorslag gegeven en daar zijn we dankbaar voor.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws