Direct naar artikelinhoud
Brexit

VBO: 'Brits EU-lidmaatschap verlengen als brexit-onderhandelingen mislukken'

Brits Brexit-minister Dominic Raab (rechts) en brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier.Beeld EPA

Als binnenkort zou blijken dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen akkoord dreigen te vinden over de brexit, moet het Britse EU-lidmaatschap tijdelijk worden verlengd, met de volledige toepassing van de EU-regels in het VK. Dat zegt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Het VBO reageert hiermee op de Brexit Impact Scan die door vicepremier en minister van Economie Kris Peeters werd voorgesteld. Die impactscan biedt de Belgische bedrijven met belangen in het VK een online tool om een analyse op maat te krijgen van een brexit zonder akkoord. De tool zou worden geactualiseerd bij nieuwe wendingen tijdens de brexit-onderhandelingen.

Het VBO verwelkomt de Brexit Impact Scan. "De brexit brengt heel wat onzekerheid met zich mee en het is uiteraard geen makkelijke klus om zich voor te bereiden", zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. 

"Uiteraard blijft onze prioriteit een onderhandelde oplossing die de handel tussen de EU en het VK zo vlot mogelijk laat verlopen"
Pieter Timmermans, VBO

"Uiteraard blijft onze prioriteit een onderhandelde oplossing die de handel tussen de EU en het VK zo vlot mogelijk laat verlopen en onze Europese interne markt vrijwaart. Toch is het niet onbelangrijk om stil te staan bij de directe of indirecte gevolgen van de brexit. Dankzij deze nieuwe tool krijgen de ondernemingen onder andere een goed overzicht van de gevolgen van zo'n 'cliff-edge'-brexit en goede raad om de impact te beperken."

Unanimiteit

Mocht blijken dat een onderhandelde oplossing niet voorhanden is en dat die 'cliff edge' nadert, wil het VBO een verlenging van de onderhandelingen en dus een uitstel van de brexit, met ondertussen een tijdelijke verlenging van het Britse lidmaatschap. Dit is mogelijk via het intussen bekende artikel 50 van het Europees Verdrag. Voor zo'n langere onderhandelingstermijn is echter unanimiteit van de EU-lidstaten vereist.