© AFP

In Europa draait het wel: Bayern wint met kleinste verschil return tegen Arsenal en staat in halve finales Champions League

Oef, in Europa lukt het wel. Bayern heeft zich ten koste van Arsenal geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na een tactisch steekspel zorgde Joshua Kimmich met een rake kopbal voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Leandro Trossard en co. kunnen zich alweer niet plaatsen bij de laatste vier en hebben nu nog enkel de Engelse titelrace.

Simon Fallon-Kund

Een seizoen met of zonder prijs? Duidelijker kon de inzet voor Bayern München na de Duitse landstitel van Leverkusen niet zijn. Een vroegtijdige uitschakeling in de Champions League zou een gigantische catastrofe betekenen voor de Rekordmeister. Na het gelijkspel in het Emirates Stadium hadden de troepen van Thomas Tuchel voor eigen fans genoeg aan een zege, simpel toch?

Eén probleem: ook Arsenal speelt met het mes op de keel. Na de thuisnederlaag tegen Aston Villa - het eerste verlies in 12 matchen - vrezen de fans dat de Engelse titelrace gelopen is. De enige prijs die zo nog overschiet voor Leandro Trossard en co. is - inderdaad - de beker met de grote oren. Een eerste halve finale in vijftien jaar tijd, het zou het gezond pessimisme van de fans alleszins (tijdelijk) sussen.

Toch een opsteker bij beide clubs: bij Bayern verschenen twijfelgevallen Sané en Neuer aan de start, coach Mikel Arteta kon weer rekenen op een fitte Odegaard en Saka. Rode Duivel Leandro Trossard begon zoals verwacht op de bank.

Kansarme eerste helft

Dat er veel druk op de ketel zat, werd al snel duidelijk in de eerste helft. Beide ploegen kropen in hun egelstelling en schuwden de risico’s. Halfweg de eerste helft kwam de match eindelijk op gang met kansen via de Duitsers. Mazrouai trapte voorlangs voor de thuisploeg, Musiala zette Arsenal-doelman Raya een eerste keer aan het werk.

Gaandeweg kon Arsenal zijn overwicht ook omzetten in kansjes. Een struikelende Neuer ranselde eerst een afgeweken schot van Odegaard uit zijn doel, Martinelli trapte wat later te centraal. En had er iemand Harry Kane gezien? Neen, warm werden we niet echt van dit tactisch steekspel.

© EPA-EFE

Verlosser Kimmich

Wat zou Thomas Tüchel gezegd hebben tegen zijn manschappen tijdens de rust? Op spektakel was het in de twee helt alleszins niet lang wachten. Eerst kopte Goretzka tegen de paal, in de herneming zoeft de poging van Guerreiro via de paal net naast. Een doelpunt hing in de lucht, een serieuze waarschuwing voor The Gunners.

Iets voor het uur was het dan toch prijs. Een voorzet van Sané leverde eerst nog niks op. Aan de andere kant deed Guerreiro het beter. De inlopende Kimmich troefde Martinelli af en kopte de bal staalhard binnen.

Tijd voor Arteta om in te grijpen: de Arsenal-coach stuurde Leandro Trossard en Gabriel Jesus het veld op. Samen zorgde het tweetal vorige week voor de knappe 2-2. Maar de schwung ontbrak bij de uitploeg en grote kansen bleven uit.

Zo heeft Bayern genoeg aan een 1-0-zege voor een plekje bij de laatste vier in de Champions League. Daar wacht een clash met Real Madrid of Manchester City.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League