© WDK

Sp.a en Groen willen personeel bevragen

Oppositiepartijen sp.a en Groen willen personeelsleden en ex-personeelsleden horen over het beleid rond de stedenbouwkundige vergunningen in Antwerpen.

svw

Na de heisa rond projectontwikkelaar Land Invest en de ontwikkeling van de Slachthuissite, kwam de vraag naar transparantie in een reeks stedenbouwkundige dossiers.

Joris Giebens (Groen) pleit voor een hoorzitting waarop deskundigen, personeelsleden en voormalige personeelsleden kunnen worden bevraagd door de gemeenteraadsleden.

“Ik denk daarbij aan de gewezen stadsbouwmeester Borret en de stedenbouwkundig ambtenaar”, zegt Giebens. “Zij kunnen helpen ons een beter inzicht te geven in het verloop van de stedenbouwkundige dossiers. Het reglement laat toe dat de commissie Ruimtelijke Ordening deskundigen kan uitnodigen.”

Toch bleek in die raadscommissie wat discussie te zijn over de interpretatie van dit reglement.

Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling, zegt dat dit moet besproken worden in het overleg met de fractieleiders. “Als daar wordt beslist dat er zo’n hoorzitting moet komen, dan zal die worden georganiseerd.”

Giebens en Toon Wassenberg (sp.a) vragen ook inzage in alle stedenbouwkundige dossiers waarin het schepencollege is afgeweken van de adviezen van de stedenbouwkundig ambtenaar. Zij willen weten waarom dat is gebeurd. Beide raadsleden kregen al de vergunningen sinds oktober 2015, maar daar zijn ze niet tevreden mee. Giebens wil inzage in alle vergunning waarin is afgeweken sinds het begin van de legislatuur. “Er is ons 100% transparantie beloofd, maar nu zitten we nog maar aan slechts 55%”, zegt Giebens.

Alleen blijkt de vraag naar alle vergunningen niet haalbaar te zijn. “Jaarlijks levert de stad Antwerpen ongeveer drieduizend vergunningen af”, zegt schepen Van de Velde. “Om elke vergunning na te lezen, is ongeveer vijftien minuten nodig. Er zou dus twee jaar nodig zijn om dit te doen. Bovendien gaat dit ten koste van onze dienst Vergunningen. Het is onmogelijk om op deze vraag in te gaan. Bovendien tonen de cijfers aan dat in slechts 2,23% van de dossiers wordt afgeweken van het advies en in 1,72% het wordt afgevoerd. Dit is lager dan in andere steden en gemeenten. Ik ben zelf voorstander van een betere monitoring van de stedenbouwkundige vergunningen. Op vraag van mijzelf wordt dit trouwens al bijgehouden.”

Van de Velde wees de oppositie ook op het gewijzigd beleid. “Dit college is actiever rond stedenbouwkundige vergunningen dan het vorige”, besluit de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018