EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

Nieuws
De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.
anp
woensdag 24 april 2024 om 09:35 aangepast 11:02
Afbeelding
beeld anp

Vorige week meldden ingewijden al tegen persbureau Bloomberg dat het onderzoek eraan zat te komen. Volgens de EU bevoordeelt China zijn eigen fabrikanten van medische apparatuur en beperkt het de toegang bij aanbestedingen van Chinese ziekenhuizen voor Europese fabrikanten zoals Philips en Siemens.

Klachten over de beperkte toegang van Europese bedrijven tot de Chinese aanbestedingsmarkt bestaan al langer. Ook zou de Chinese overheid van buitenlandse bedrijven eisen dat ze hun technologieën delen met Chinese ondernemingen en instellingen.

Invoerbeperkingen

Het onderzoek kan betekenen dat Brussel regels gaat maken die het moeilijker maken voor Chinese bedrijven om medische spullen te verkopen aan de EU via openbare aanbestedingen.

De EU denkt dat China zijn eigen bedrijven voortrekt met oneerlijke praktijken, zoals een 'koop China'-beleid. Ook hebben Europese bedrijven last van invoerbeperkingen en voorwaarden die hen benadelen ten opzichte van Chinese concurrenten.

Oneerlijke steun

De EU deed al onderzoek naar mogelijke oneerlijke steun aan de Chinese elektrische auto-industrie. Brussel overweegt extra importtarieven te heffen op auto's uit China. Andere sectoren zoals wind- en zonne-energie en spoorwegen worden ook onderzocht.

Beijing haalde fel uit naar Brussel vanwege het onderzoek. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken schaadt dit het imago van de EU. "Het enige wat de buitenwereld ziet, is dat de EU geleidelijk in de richting van protectionisme gaat", stelt de zegsman. Hij roept Brussel op om "op te houden met het gebruiken van welk excuus dan ook om Chinese bedrijven zonder reden te onderdrukken en te beperken."

Productiecapaciteit

De relaties tussen de EU en China zijn de afgelopen tijd verslechterd door zorgen over China's grote productiecapaciteit en goedkope producten die de Europese markten overspoelen. Ook speelt de steun van China aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne een rol.

Europa werd het afgelopen jaar overspoeld met onder meer Chinese merken van goedkopere elektrische auto's. Door die hevige prijzenoorlog verliezen veel Europese autofabrikanten marktaandeel. Volgens China winnen zijn autofabrikanten de race dankzij superieure producten.

De Chinese markt voor medische hulpmiddelen is na de VS de grootste, met een waarde van 135 miljard euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

PostNL kondigt tussentijdse verhoging postzegelprijs aan

PostNL verhoogt de tarieven voor het versturen van post vanaf juli, meldt het bedrijf bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten. PostNL ziet dat mensen steeds minder brieven versturen.

Afbeelding

Onderzoek: lichte groei verkopen tablets in eerste kwartaal

De wereldwijde leveringen van tablets door producenten aan verkopers en winkeliers is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gegroeid. De groei volgt op vier kwartalen van krimp op rij en is te danken aan aantrekkende consumentenbestedingen en een stabilisatie van de werelde..

Afbeelding

Brand Hengelo onder controle, bewoners weer terug naar huis

De brand die in de nacht van zondag op maandag ontstond in een bedrijfspand in het Overijsselse Hengelo is onder controle, meldt de brandweer. Een paar woningen naast het brandende pand in de Molensteeg werden ontruimd.

Afbeelding

Zeer grote brand in bedrijfspand in binnenstad Hengelo

De brandweer is in de nacht van zondag op maandag rond 04.00 uur uitgerukt voor een zeer grote brand in de Molensteeg in de binnenstad van het Overijsselse Hengelo. Volgens de brandweer gaat het om een brand in een bedrijfspand en is de vuurhaard moeilijk te bereiken.

Afbeelding

Rechtse politicus Mulino wint presidentsverkiezingen in Panama

De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar.

Afbeelding

PVV, VVD, NSC en BBB moeten knopen gaan doorhakken

De kabinetsformatie gaat een cruciale fase in. Voor het eerst in bijna twee weken gaan de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer langs bij de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De partijen moeten belangrijke beslissingen gaan nemen.