woensdag 20 juni 2018 - Podium
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jef Neve speelt eigen composities en stelde een programma samen rond hedendaagse klassiek. Joren De Weerdt 

Pukkelpop

Chokri goes classic

Hiphop, metal, pop, rock. En nu ook: klassiek. Wie donderdagochtend 16 augustus uit zijn tentje kruipt met een kater van de Boilerparty daags voordien, kan de koppijn doen wegvloeien met een vleug Vivaldi en Bruckner. Voor het eerst in zijn lange geschiedenis zet Pukkelpop klassiek op het menu.

De kans dat u donderdag naast Fred Brouwers of Marc Erkens in de Marquee staat een pint te drinken, groeit daarmee zienderogen. “Het idee om iets met klassieke muziek te doen circuleert al een aantal jaren binnen onze organisatie”, zegt Chokri Mahassine. “Toen Bram Meese van het Gentse Crossbones Trombone Collective contact met ons opnam, viel het laatste puzzelstukje op zijn plaats.”

Meese is de man achter het Crossbones Trombone Collective. “In de eerste plaats ben ik een echte Pukkelpopper en kom ik al sinds jaar en dag naar het festival. Het enige muziekgenre dat quasi nooit aan bod komt tijdens de Belgische zomerfestivals is klassieke muziek. Als geschoold klassiek muzikant en muziekleerkracht vind ik dat uiteraard zeer jammer. Chokri en zijn team waren echter meteen enthousiast en hebben ons volledige carte blanche gegeven.”

Dat klassiek ook de max kan zijn, zal heel snel duidelijk worden Jef NEVE Pianist

“Samen met pianist en componist Jef Neve werd een programma samengesteld rond hedendaagse klassieke componisten. De focus ligt op herkenbaarheid en toegankelijkheid. Het doel is om de clichés rond klassieke muziek op een rock-’n-rollmanier te counteren,” klinkt het bij het festival.

Marquee Ouverture feat. Jef Neve & Crossbones Trombone Collective opent het festival met op het podium 25 muzikanten die werk brengen van Ola Gjeillo en Anton Bruckner. Ook de muzikale update die Max Richter gaf aan de ‘Vier Seizoenen’ van Vivaldi staat op het programma naast een aantal composities van Jef Neve.

Die laatste is in zijn nopjes: “Ik heb een emotionele band met Pukkelpop en om hier nu terug uitgenodigd te worden met een voltallig strijkorkest en een zotte bende trombonisten, dat is een droom die uitkomt. Dat klassiek ook de max kan zijn, zal heel snel duidelijk worden.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws