Onze Anderlecht-watcher verklaart waarom RSCA niet echt kan rekenen op Lazar Markovic: “Geniaal, maar o zo broos”

Twee matchen in de basis en hij is alweer geblesseerd. Lazar Markovic (24) bewees tegen Club Brugge nochtans dat hij Anderlecht kon inspireren, maar daarna miste hij Standard door een adductorenblessure. Hoe technisch onderlegd hij ook is, op zo’n huurling kun je moeilijk rekenen. In Servië vragen ze zich af of Markovic ooit nog verlost raakt van al die kwaaltjes.

Jürgen Geril

Toen Anderlecht een tijd geleden sprinttests deed, was iedereen onder de indruk van Markovic. Op 30 meter bleef de Servier als enige onder de 4 seconden: 3,98. Indrukwekkend. Al sinds hij op zijn zeventiende doorbrak bij Partizan staat Markovic bekend als ‘de snelste blanke voetballer in Europa’.

Bovendien kan hij snelheid en techniek combineren, waardoor hij al op jonge leeftijd een erg dominante speler werd. Geef de bal aan Lazar en er gebeurt iets magisch. Hij ging voor 10 miljoen naar Benfica en vandaar voor 25 miljoen naar Liverpool. Ook indrukwekkend.

© BELGAIMAGE

Maar zijn explosiviteit is meteen ook zijn grootste vijand. De enorme spanning in zijn spieren maakt Markovic vatbaar voor blessures. Zolang de flankaanvaller zich perfect verzorgde, viel het mee. Maar na enkele toptransfers leefde hij al eens wat minder als een prof en de harde duels in de Premier League maakten het er niet beter op. The Reds leenden hem altijd uit.

De fatale klap incasseerde Markovic in 2016 toen hij bij huurclub Fenerbahçe maanden out was met een hamstringblessure. Sinds die revalidatie in 2016 ging zijn carrière vooral bergaf.

Sindsdien speelde Markovic nooit meer een volledig seizoen. Ja, bij elke huurclub – Fenerbahçe, Sporting, Hull – kende hij nog oplevingen, maar telkens knapte er wel een spier en dus durfde Markovic soms niet meer voluit te gaan. Zo verloor de spurtbom stap voor stap zijn basisconditie. Liverpool, dat hem nochtans zo’n 40.000 euro per week betaalt, stuurde hem finaal zelfs naar de U23. Het geloofde niet meer in hem.

Weg bij RSCA?

Al probeert Markovic het probleem nu wel te verhelpen met een personal coach. Maar ook bij Anderlecht kwam hij in januari toe met een enorme fysieke achterstand. Eerst kreeg hij zes weken een individueel programma en moest hij veel gaan lopen rond de vijvers. Daarna liet Vanhaezebrouck hem wel eens invallen tegen Moeskroen en tegen AA Gent, maar op Charleroi speelde de Servier voor het eerst in bijna een jaar – op 29 april 2017 met Hull tegen Southampton – nog eens 90 minuten.

© Photo News

Wéér zo’n opleving. Tegen Club Brugge bracht hij het publiek nog een half uurtje in vervoering, maar dan was zijn pijp opnieuw uit. Markovic is trouwens ook onzeker voor Genk zaterdag. Op zo’n man, hoe geweldig ook, kun je als club moeilijk bouwen in de titelstrijd.

Het is dan ook erg onwaarschijnlijk dat Anderlecht Lazar Markovic volgend seizoen wil houden. Hij heeft nog een jaar contract bij Liverpool en dat leent hem bijna gratis uit, maar volgens insiders moet hij naar een competitie die minder intens is. Om weer vanaf nul te herbeginnen. Dat kan niet bij RSCA.