LIVE VERKIEZINGEN 2024. Volg alle nieuws over de verkiezingen hier!

Op 9 juni gaan we naar het stemhokje voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg alle nieuws over de stembusslag hier!

jvh, mtm
Jef Van Hoofstat
Sofie Geusens

Voormalig radiopresentator Marc Pinte op CD&V-lijst bij Leuvense gemeenteraadsverkiezingen

Voormalig radiopresentator Marc Pinte zal op 13 oktober op de CD&V-lijst staan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leuven. Dat heeft de partij vrijdag bekendgemaakt.
Marc Pinte werkte sinds de jaren tachtig als radiopresentator voor onder meer Studio Brussel, Radio Donna en Radio 2. In Leuven organiseert hij, samen met zijn broer, de jaarlijkse kerstmarkt en is hij medeorganisator van Leuven Zingt op de Oude Markt. 
Het stond volgens CD&V "in de sterren geschreven" dat Pinte op een christendemocratische lijst zou komen. Met voormalig senaatsvoorzitter Ward Leemans en CVP-boegbeeld Gaston Geens ging hij tijdens verschillende verkiezingsperiodes onder meer affiches plakken. Met Geens heeft hij ook rondgetoerd door Vlaanderen in de zogenaamde jongerenbus. 
"Als ik daar nu op terugkijk, heeft die periode mijn politieke geest wakker gemaakt", zegt Pinte. "Ik heb me altijd kunnen vinden in de oranje accenten. Mijn ervaring om grote en kleine evenementen te organiseren, zal zeker van pas komen." 
Andere nieuwe namen die CD&V in Leuven naar voren schuift, zijn Nico Roose, organisator van de Paasfeesten, en Inge Leukemans, Olivier Mathay en Akkacha Benazzouz. Die laatste drie zijn allen eigenaar van een horecazaak. De plaatsen die de nieuwelingen krijgen, zijn nog niet gekend.
Sofie Geusens

OVSE lanceert waarnemingsmissie voor Europese verkiezingen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft een waarnemingsmissie voor de verkiezingen voor het Europees Parlement opgestart. Dat heeft de internationale organisatie vrijdag meegedeeld. De waarnemers komen onder meer naar België.
De OVSE-waarnemers bezoeken vanaf volgende week 20 van de 27 lidstaten van de Europese Unie, waaronder België. Ze zullen onder meer nagaan of de Europese en nationale kieswetgeving wordt gerespecteerd en de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen. Daarnaast willen de waarnemers ook de verkiezingscampagne en de berichtgeving in de media gadeslaan. Ze zullen ook contact hebben met de autoriteiten, politieke partijen en de civiele samenleving. 
Van 6 tot 9 juni vinden in alle lidstaten van de EU verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In totaal kunnen ongeveer 360 miljoen mensen hun stem uitbrengen. De OVSE plant op de verkiezingsdagen zelf geen grootschalige waarnemersoperatie, maar de waarnemers zullen wel een beperkt aantal stemlokalen bezoeken. De dag na de verkiezingen presenteert de OVSE haar bevindingen. 
De OVSE is een internationale organisatie die tijdens de Koude Oorlog uit de grond werd gestampt om de relaties tussen Oost en West te verbeteren. Tot de 57 lidstaten behoren zowat alle Europese landen, maar ook onder meer de Verenigde Staten en Rusland. De organisatie houdt zich bezig met veiligheidskwesties, maar ook met onder meer mensenrechten, de persvrijheid en waarnemersmissies bij verkiezingen. 
De waarnemingsmissie voor de Europese verkiezingen wordt geleid door de IJslandse Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Ze leidt vanuit Brussel een team van zeven internationale experts. Daarnaast gaan tien regionale analisten in teams van twee de verschillende lidstaten bezoeken.
Jef Van Hoofstat

Voor U eist voor rechter opname in Stemtest van VRT

Voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel is vrijdag het kort geding gepleit dat de vzw achter de nieuwe partij Voor U heeft ingesteld tegen de VRT om opgenomen te worden in de Stemtest van de openbare omroep. De partij van boegbeeld Els Ampe vindt het niet kunnen dat haar deelname aan die test geweigerd werd. Volgens de VRT kon de partij niet in de test worden opgenomen omdat ze geen verkozenen telt en niet beschikt over een volledig partijprogramma.
"De VRT hanteert drie criteria om een partij op te nemen in haar Stemtest: of een partij parlementsleden heeft, of ze overal kieslijsten indient, en of ze een omstandig programma heeft", klonk het bij Voor U. "Die criteria zijn niet redelijk, niet proportioneel, en niet objectief. Bovendien heeft Voor U overal kieslijsten ingediend, en heeft ze met Els Ampe een verkozene in het Vlaams Parlement. Door haar uit te sluiten omdat ze geen volledig programma heeft, benadeelt de VRT de enige partij die opkomt tegen de particratie."
"De Stemtest van de VRT wordt al sinds 2007 opgesteld door een consortium van de Universiteit Antwerpen en de UCL", reageerde meester Jeff Keustermans voor de openbare omroep. "Die academici vragen de partijprogramma's voor de verkiezingen op en sturen zo'n 300 vragen naar de verschillende partijen. De antwoorden op die vragen worden dan vergeleken met de programma's. Het partijprogramma van Voor U bestaat uit twaalf principes, en op basis daarvan konden de academici maar 10 procent van de 300 vragen beantwoorden."
"Zonder een volledig uitgeschreven programma is het academisch niet mogelijk om Voor U op te nemen in de Stemtest", ging de advocaat verder. "De VRT verplichten Voor U op te nemen in de Stemtest zou ook ingaan tegen haar redactionele autonomie, en tegen de persvrijheid."
Jef Van Hoofstat

Van Grieken: "Nederlands asielbeleid? Met Europa als het kan, zonder Europa als het moet"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is erg tevreden met het Nederlandse regeerakkoord, en dan vooral met het strenge asiel- en migratiebeleid dat bij onze noorderburen in de steigers wordt gezet. Dat Europa wel eens dwars zou kunnen liggen, deert Van Grieken niet. "Ik maak mij sterk dat Nederland het meest strenge asiel- en migratiebeleid zal krijgen - met Europa als het kan, zonder Europa als het moet", klinkt het bij Radio 1.
In het 'hoofdlijnenakkoord' dat de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB donderdag hebben voorgesteld, gaat veel aandacht naar asiel en migratie. Ze beloven concrete stappen naar "het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit". Er komt een asielcrisiswet en bij de Europese Commissie zal "een opt-outclausule voor het Europees asiel- en migratiebeleid worden ingediend". De Commissie wees er donderdagmiddag echter al meteen op dat Nederland op vlak van de Europese asiel- en migratiewetgeving niet over een opt-out beschikt, zoals bijvoorbeeld Denemarken dat wel doet. En je als lidstaat aan wetgeving onttrekken, kan niet.
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die erg tevreden is met de regeringsdeelname van de PVV van Geert Wilders, ziet echter wel mogelijkheden. "Nederland heeft een zeer sterke onderhandelingspositie. Laat ons hopen dat wanneer het (asielbeleid, red.) op de onderhandelingstafel komt, er veel bondgenoten mee aan tafel komen", zei hij.
Nederland gaat "het meest strenge asiel- en migratiebeleid krijgen," aldus Van Grieken, "met Europa als het kan, zonder Europa als het moet". Hij heeft het naar eigen zeggen "gehad met die experts die zeggen wat wel en wat niet kan". "De kiezer heeft een signaal gegeven. We gaan de wil van de kiezer toch niet langer laten negeren door een EU-niveau dat toch maar bestaat uit verdragen van natiestaten?"
Jef Van Hoofstat

Greenpeace: "Vervuilende bedrijven krijgen jaarlijks 4,4 miljard euro belastinggeld"

Kilmaatvervuilende bedrijven incasseren volgens Greenpeace jaarlijks minstens 4,4 miljard euro aan belastinggeld. Dat staat in het rapport 'De vervuiler wordt betaald'. Zij wil dat er een einde komt aan de "vrijblijvende subsidies". Met het rapport brengt Greenpeace de publieke geldstromen naar vervuilende bedrijven in ons land in kaart. De titel 'De vervuiler wordt betaald' verwijst naar het principe 'De vervuiler betaalt', dat stelt dat vervuilers opdraaien voor de kosten van hun verontreinigingen.
Om tot het bedrag van 4,4 miljard te komen keek Greenpeace naar verschillende manieren waarop vervuilers belastinggeld ontvangen. De grootste brok - 2,3 miljard euro - is afkomstig van gratis emissierechten in het kader van het Europese emissiehandelssysteem (ETS), zegt Greenpeace. Emissierechten worden gratis uitgedeeld in sectoren als chemie en raffinage, omdat volgens de overheid het risico anders te groot is dat de bedrijven zich buiten Europa zouden vestigen. 
De waarde van gratis uitstootrechten lag in 2022 volgens Greenpeace het hoogste bij ArcelorMittal Gent: meer dan 567 miljoen euro. Dat is dubbel zoveel als het tweede bedrijf in de tabel, BASF Antwerpen.
Daarnaast krijgen vervuilende bedrijven in België belastinggeld via vrijstelling van federale accijnzen voor elektriciteit (1,3 miljard euro) en gas (259 miljoen euro), via vrijstelling van groenestroomcertificaten en warmtekrachtcertificaten (397 miljoen euro), en via compensatie van kosten voor indirecte emissies (179 miljoen euro), zegt Greenpeace nog.
"Politici willen de komende jaren drastisch besparen op publieke uitgaven en ze verschuilen zich achter het argument van haalbaarheid en betaalbaarheid om de rem te zetten op klimaat- of natuurbeschermingsmaatregelen", zegt Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België. "Maar ons rapport laat zien dat dat slechts een excuus is om beleid te blijven voeren dat de grote vervuilers op hun wenken bedient", zegt Joeri Thijs, woordvoerder bij Greenpeace België.
Greenpeace wil dat er de volgende legislatuur een einde gemaakt wordt aan "het beleid van vrijblijvende subsidies aan vervuilende bedrijven", zegt de milieuorganisatie. "Alleen bedrijven met echte klimaatplannen kunnen in aanmerking komen voor subsidies, in beperkte mate en op voorwaarde dat die steun leidt tot vermindering van CO2-uitstoot."
Jef Van Hoofstat

SERV vraagt meer betaalbare woningen

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen wil dat de volgende Vlaamse regering op een slimme manier gaat investeren in meer betaalbare woningen. De vraag naar betaalbare woningen zal immers enkel toenemen, waarschuwt de koepel van werkgevers en werknemers.
In een nieuw rapport wijst de SERV er op dat nu al 30 procent van de huishoudens in woonnood verkeert. Dat betekent dat ze een betaalbaarheidsprobleem hebben of leven in een woning in slechte staat. Bij private huurders loopt de woonnood op tot meer dan 60 procent. De uitdaging zal ook enkel toenemen. Het aantal huishoudens in Vlaanderen zal tegen 2050 immers met 15 procent stijgen: van 2,95 tot 3,38 miljoen. 
De SERV bepleit daarom maatregelen op de drie segmenten van de woningmarkt: koopwoningen, private en sociale huurwoningen. Dat kan volgens de Vlaamse sociale partners onder meer door de bouw en renovatie van woningen te stimuleren, door huishoudens die het moeilijk hebben financieel te ondersteunen en door alternatieve financierings- en eigendomsmodellen te ontwikkelen.
Zo betoogt de SERV dat de jaarlijkse aangroei van sociale woningen "snel en substantieel" hoger moet. Momenteel staan 176.000 mensen op de wachtlijst, met een wachttijd van gemiddeld vier jaar. Meer sociale woningen moet de druk op de private huurmarkt verminderen. Tegelijkertijd moet ook ingezet worden op de private markt voor huishoudens die geen recht hebben op een sociale woning, stelt de SERV. 
Met de blik op de groeiende groep alleenstaanden vraagt de SERV de volgende regering ook om drempels weg te werken voor nieuwe woonvormen, zoals gemeenschappelijk wonen, zorgwonen of kleinschalig wonen. De regelgeving is nog te veel geënt op de individuele huiseigenaar en houdt onvoldoende rekening met atypische woonvormen, luidt het. Ook in het licht van de nood aan verdichting is het belangrijk om te zorgen voor "een voorspelbaar vergunningenkader met ruimte voor innovatie en nieuwe woonvormen". 
Ten slotte vraagt de SERV om goed na te denken over de plaatsen waar het woningaanbod wordt uitgebreid. Dat gebeurt volgens de sociale partners best op vlot bereikbare locaties met veel voorzieningen zoals winkels, onderwijs, zorg en veel beschikbare jobs. Net in regio's met veel jobs zijn er tekorten aan betaalbare woningen, klinkt het. Daardoor moeten mensen met een lager inkomen zich vaker huisvesten op minder bereikbare plaatsen.
Ans Debruyne

Conner Rousseau toch voor rechter na Roma-uitspraken


Er komt dan toch een openbaar proces tegen Conner Rousseau (Vooruit) voor zijn uitspraken over de Roma. Hoewel het parket het niet nodig vond om de politicus voor de rechtbank te brengen, heeft een Brusselse vzw hem rechtstreeks gedagvaard. Op 10 juni - de dag na de verkiezingen - start de rechtszaak, zo meldt Het Laatste Nieuws. Hij riskeert één jaar cel.

Rousseau bevestigt aan Het Laatste Nieuws dat hij de maandag na de verkiezingen al om 8.30 uur in de rechtbank van Dendermonde wordt verwacht. "Ik ben wat verbaasd, maar iedereen heeft het recht om kwaad te zijn en juridische stappen te blijven nemen."

Het parket vond een proces tegen de voormalige Vooruit-voorzitter voor zijn 'zattemansklap' tijdens een avondje op café niet nodig. Wel werden er drie voorwaarden opgelegd: Rousseau moest een bezoek brengen aan de Mechelse Dossinkazerne, hij moest in therapie én hij moest in dialoog met zijn slachtoffers.

De Brusselse vzw Kham, die zich bekommert om de integratie en de rechten van Roma, trok zich recent terug uit die bemiddeling omdat ze geen inzage krijgt in het onderzoek. Omdat Rousseau het bemiddelingstraject niet vervolledigde, was het eigenlijk aan het parket om te beslissen of de zaak werd geseponeerd of alsnog voor de rechter werd gebracht. Omdat er geen beslissing kwam, heeft de vzw Kham Rousseau nu rechtstreeks gedagvaard.
Belga
Thierry Goeman

Water tussen De Wever en Van Grieken blijft diep

N-VA-voorzitter Bart De Wever acht de kans dat het Vlaams Belang na de verkiezingen een regering vormt "quasiment nul". Dat zegt hij in 'Het Conclaaf' op VTM, waar hij in debat ging met VB-voorzitter Tom Van Grieken. Het zou N-VA-voorzitter Bart De Wever goed uitkomen, gaf hij toe in het kasteel in Jemeppe waar zeven Vlaamse toppolitici tijdens een weekend in april samenkwamen voor 'Het Conclaaf'. "Dat maakt mij 'incontournable'", zei hij, omdat andere partijen dan onmogelijk nog een Vlaamse regering vormen zonder de Vlaams-nationalisten. De Wever noemt dat een "legitieme machtsredenering". "Ik ben daar niet vies van."
Tegelijkertijd is het water tussen De Wever en Van Grieken wel diep, bleek uit een onderling debat. Dat begint al bij de Vlaamse onafhankelijkheid, nochtans voor beide voorzitters een niet onwezenlijk deel van het programma. De Wever doet het scenario van Van Grieken - een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring in het Vlaams Parlement gevolgd door een periode van vijf jaar van onderhandelingen met Franstalig België - af als "waanzin". "Illegaal uit het land stappen is een fantasie. Ik ploeter in de modder die er is, u heeft een zandkasteel gebouwd." 
Maar ook op socio-economisch vlak staat het Vlaams Belang ver van N-VA af, betoogde De Wever. 
Tinnie Brant

Stalker van minister Verlinden opgepakt

De politie heeft een man opgepakt voor de stalking van CD&V-minister Annelies Verlinden. Op zondag 28 april was minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) uitgenodigd bij de Antwerpse regionale tv-zender ATV. In de coulissen werd ze lastiggevallen door een man, die het gebouw was binnengeraakt. 

Na een klacht heeft de politie hem kunnen opsporen en heeft hem ook gearresteerd. Hij bleek geen onbekende bij de politie. Ook bleek dat hij minister Verlinden al een tijdje aan het volgen was. Dat wordt bevestigd door het kabinet-Verlinden en door een bron bij de politie. De man zou zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Antwerpen, het onderzoek loopt nog. Het parket zelf kan hierover voorlopig geen informatie geven. (pl, cds)
Sofie Geusens

Open VLD lanceert verkiezingsaffiches gegenereerd met artificiële intelligentie

Open VLD heeft donderdag verkiezingsposters onthuld die met artificiële intelligentie (AI) zijn gegenereerd. Lijsttrekkers voor Vincent Van Quickenborne en Jasper Pillen stelden de posters voor in het West-Vlaamse Izegem. Daarnaast werd ondernemer Christ Vandamme voorgedragen als opvolger van Van Quickenborne op de liberale Kamerlijst.
In West-Vlaanderen doken de afgelopen dagen al tal van verkiezingsposters op met AI-beelden van Open VLD-kandidaten. Donderdag werd de AI-campagne officieel voorgesteld. "Onze foto's zijn ontworpen met artificiële intelligentie. Omdat we geloven in de toekomst en de technologie van morgen. Daarom omarmen we technologie om ons allen sterker te maken", zegt Jasper Pillen.
Verder werd ook aangekondigd dat ondernemer Christ Vandamme de liberale Kamerlijst zal duwen als opvolger van Van Quickenborne. 
Vorige week lanceerde Open VLD nog het voorstel om AI te gebruiken om de overheid te moderniseren. Zo wil de partij tegen 2030 streven naar een vermindering van het aantal ambtenaren met tien procent door administratieve en repetitieve taken te automatiseren met AI. "Alles wat administratief, repetitief of procedureel is, kan perfect vervangen worden door artificiële intelligentie en automatisering. Hierdoor kunnen ambtenaren zich focussen op het daadwerkelijk helpen van mensen, wat leidt tot een klantvriendelijkere en slankere overheid", zegt Van Quickenborne.
Sofie Geusens

De Croo: "Economisch en landbouwbeleid N-VA was kwalijker dan alle groenen samen" 

Er moet een einde komen aan het "regime van wantrouwen" van de Vlaamse regering tegen ondernemers in het algemeen, en de boeren in het bijzonder. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag verklaard bij de voorstelling van het Landbouwplan waarmee zijn partij Open VLD naar de kiezer trekt. Hij richtte daarbij zijn pijlen op N-VA.
De Vlaamse liberalen trokken donderdag naar een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen om er hun landbouwplannen uit de doeken te doen. Voor Kamerlijsttrekker De Croo was het de gelegenheid om de aanval in te zetten op de "Vlaamse regulitis", niet enkel voor de boeren, maar voor alle ondernemers. "Vandaag is er een regime van wantrouwen waarin elke stap moet worden gedocumenteerd met foto's. Vlaamse ambtenaren inspecteren non-stop", aldus De Croo. "Het roer moet radicaal om."
Open VLD zit al jaren in de Vlaamse regering, maar De Croo was vooral scherp voor N-VA. "Ik hoor N-VA wel zeggen dat de groene ideologie de meest foute is die er bestaat. Maar het economisch beleid en het landbouwbeleid dat deze partij heeft gevoerd in haar Vlaamse regering, is kwalijker geweest dan alle groenen samen", aldus de premier. "Bart De Wever heeft te veel vrijheid gegeven aan (minister van Omgeving) Zuhal Demir en te weinig vrijheid aan de boeren en ondernemers."
En hoe moet dat roer dan worden omgekeerd? Eerst en vooral door af te stappen van een beleid waarin één minister "als een Romeinse keizer" bepaalt wanneer boeren mogen zaaien en oogsten. Open VLD blijft zich ook verzetten tegen de Europese Natuurherstelwet in zijn huidige vorm. En de partij wil ook af van subsidies voor vzw's die landbouwgrond opkopen. "Externe vzw's belastinggeld toestoppen om hen grootgrondbezitter te laten worden, dat klopt niet", vindt voorzitter Tom Ongena, die daarmee op Natuurpunt lijkt te doelen.
Jef Van Hoofstat

Vier op de tien huishoudens zagen koopkracht dalen onder Vivaldi: grote verschillen onder hoogste en laagste inkomens

Na een piek begin 2023, zagen de meeste Belgen hun koopkracht weer dalen. En over de hele regeerperiode van Vivaldi zijn de laagste inkomens slechter af dan daarvoor. Dat leert een studie van de UGent op basis van de banktransacties van 900.000 gezinnen. Lees hier meer (+).
Jef Van Hoofstat

N-VA dringt aan op Europees welvaartspact

De nieuwe Europese Commissie moet binnen 100 dagen na haar aantreden een welvaartspact presenteren dat de economische concurrentiekracht van Europa in de wereld vrijwaart. Niet met nieuwe Europese belastingen of transfers, maar met een betere benutting van de interne markt en minder regeldrift. Dat heeft N-VA woensdag betoogd bij de presentatie van haar programma voor de Europese verkiezingen.
"Wij zijn geen eurosceptici." Lijsttrekker Johan Van Overtveldt onderstreepte bij aanvang van de presentatie meteen dat zijn partij de verdiensten van de Europese integratie erkent, en dan met name het belang van de interne markt voor de Vlaamse economie. Maar de Europese Unie mag zich volgens de Vlaams-nationalistische partij niet verliezen in "onhaalbare en onbetaalbare doelstellingen" en "verlammende regeldrift", met de Green Deal als voornaamste voorbeeld. 
N-VA vindt dat de EU zich opnieuw moet concentreren op haar kerntaken. De Commissie moet een welvaartspact opstellen, dat inzet op de voltooiing van de interne markt op domeinen als energie, digitalisering en kapitaalmarkten, de afbouw van de regel- en rapporteringsdruk, meer handelsverdragen en een stopzetting van de versoepelde staatssteunregels die grote lidstaten in de kaart spelen. "Het was een grote fout van premier De Croo dat hij daartegen geen coalitie van kleine landen heeft gemaakt", zei lijstduwer Geert Bourgeois.
Waar sommige partijen pleiten voor nieuwe Europese leningen en fondsen om nieuw beleid te financieren, zet N-VA echter zijn hakken in het zand tegen een "Europese transferunie" of tegen nieuwe Europese belastingen. De partij mikt wel op een grondige hervorming van het huidige Europese jaarbudget van circa 190 miljard euro, waarbij er tientallen miljarden euro's verschoven moeten worden van het landbouw- en cohesiebeleid naar onder meer innovatie, digitalisering en grensoverschrijdende infrastructuur. 
Jef Van Hoofstat

Europese Commissie ziet Belgisch begrotingstekort oplopen tot 4,7 procent in 2025

De Belgische begroting gaat tegen eind dit jaar 4,4 procent in het rood, en zal bij ongewijzigd beleid tegen eind volgend jaar een tekort van 4,7 procent laten optekenen. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar nieuwe economische vooruitzichten. De overheidsschuld loopt op van 105,0 procent in 2024 tot 106,6 procent in 2025. Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

SERV: "Hoe sneller nieuwe Vlaamse regering in actie schiet, hoe beter"

Een versterking van de sociale toeslag in het Groeipakket, forser inzetten op defossilisering, meer kinderopvangplaatsen en ook meer en betere overheidsinvesteringen. Het is maar een greep uit de concrete voorstellen die de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen voorlegt aan de toekomstige Vlaamse regering. Die regering laat volgens de SERV best ook niet te lang op zich wachten. "Hoe sneller de Vlaamse regering in actie schiet, hoe beter, want de middelen, menskracht, materialen en ruimte worden de volgende decennia alleen maar schaarser", klinkt het.
In de nota 'Samen klaarstaan voor morgen en overmorgen' schuiven de Vlaamse werknemers- en werkgeversorganisaties, verenigd in de SERV, 15 beleidsprioriteiten naar voor. Die prioriteiten gaan van 'Start een intensief opleidingsoffensief' en 'Investeer in talentontwikkeling in het onderwijs' tot 'Garandeer houdbare overheidsfinanciën en voldoende investeringen'. Rond elk van de prioriteiten legt de SERV ook een aantal eigen voorstellen op tafel. 
Volgens de SERV doet Vlaanderen het op een aantal vlakken zeker goed - er wordt o.a. gewezen op de economische groei, de cijfers rond innovatie en de lage werkloosheid - maar tegenover die positieve evoluties zijn er ook "enorme uitdagingen". De lijst met uitdagingen is lang, of het nu gaat om de nood aan betaalbare woningen of kinderopvang of om de zorgen rond het onderwijs, de zorg en het openbaar vervoer. Om die uitdagingen aan te pakken, zijn er volgens de SERV "slimme beleidskeuzes" en "duideljike prioriteiten met een langetermijnvisie" nodig. 
De SERV hamert ook op het belang van een sterk sociaal overleg. "Politieke besluitvorming is dan wel het terrein van politici, sociaal overleg en advies zorgen voor meer onderbouwde en gedragen beslissingen", klinkt het. "We verwachten van de nieuwe Vlaamse regering een structurele dialoog in het kader van VESOC (Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité, red.) en een duidelijke agenda waarrond we kunnen werken", zegt SERV-voorzitter Dany Van Assche. 
Laurence Torck

Voor Vooruit zijn het gratis maaltijden, voor N-VA een staatshervorming: elke partij heeft haar breekpunt

Gratis warme schoolmaaltijden zijn een breekpunt voor de socialisten. Zonder die maatregel willen ze niet eens in de regering. Zo heeft elke partij wel een eisenbundel. De vraag is of die rode lijnen de verkiezingen overleven. Lees hier meer.
Laurence Torck

Zuhal Demir: "Ik en veel andere leden van N-VA staan niet achter de daden van Israël"


Vlaams minister van Omgeving Zuham Demir (N-VA) heeft via gereageerd op een artikel over hoe erg gestemd is tijdens het Eurovisiesongfestival. Volgens de titel gaven de N-VA en Vlaams belang de stemming een flinke duw, waardoor Israël 12 punten kreeg van ons land. De minister noemt de titel populitsisch. "Ik en veel andere leden van N-VA staan niet achter de daden van Israël. Israël wreekt zich op duizenden en duizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen. Laat staan dat ik om die reden mensen zou oproepen om voor het Israëlisch nummer te stemmen. Hier was mijn dochter formeel: Europapa. Wat een onzin zeg", schrijft Demir.
Jef Van Hoofstat

Na vragen over gebruik van Europees geld door Hilde Vautmans: wat krijgt een europarlementair eigenlijk allemaal?

Hilde Vautmans (Open VLD) ligt onder vuur omdat ze misbruik gemaakt zou hebben van Europese middelen. Maar wat krijgt een Europees Parlementslid eigenlijk? Eén ding is zeker: een minister of premier in ons land moet het met minder stellen. Lees hier meer (+).
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen