Mensen in New York zijn via livestream verbonden met mensen in Dublin.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Visuele kunstinstallatie die Dublin met New York verbindt, tijdelijk afgezet na ongepast gedrag voor de camera

In de Ierse hoofdstad Dublin is de visuele kunstinstallatie die de stad via een livestream met de stad New York verbindt, tijdelijk afgezet nadat er ongepast gedrag had plaatsgevonden voor de camera.

De visuele kunstinstallatie, 'Portals', verbindt de Ierse hoofdstad Dublin met de Amerikaanse stad New York via een livestream. In elke stad is er een groot rond scherm te vinden waarop livebeelden van de andere stad worden getoond. Mensen kunnen elkaar op deze manier zien (maar niet horen) aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

De installatie staat er nog maar een week en de gemeenteraad van Dublin heeft al beslist om het scherm af te zetten, nadat er ongepast gedrag werd vertoond voor de camera. Online circuleren beelden van mensen die naakte lichaamsdelen tonen en die foto's van de aanslag op 9/11 voor de camera houden. De New Yorkse krant, 'the New York Post', spreekt ook van Ieren die swastika-tekens laten zien. 

Eerder werd voorgesteld om beelden en foto's die voor de camera worden gehouden, te blurren. Maar dit volstond niet voor de gemeenteraad.

Enkelingen verpesten het voor de rest

"Het is belangrijk om aan te kaarten dat de overgrote meerderheid van de mensen aan de Dublinse installatie zich goed hebben gedragen", zegt de gemeenteraad van Dublin. Mensen zwaaien naar de New Yorkers. Sommigen dansen zelfs of houden een bord vast waar een grapje op geschreven staat.

Tijdens Moederdag stonden moeders en kinderen aan beide kanten van de oceaan om elkaar te zien. Pennenvrienden hebben elkaar ook voor het eerst kunnen zien via de installaties. Er is zelfs een geslaagd huwelijksaanzoek geweest.

De visuele kunstinstallatie, ontworpen door de Litouwse kunstenaar Benediktas Gylys, blijft normaal tot in de herfst staan. De organisatoren stellen het voor als een "brug naar een verenigde planeet".

In een verklaring zegt de gemeenteraad dat ze verwachten dat de installatie later deze week weer zal kunnen worden aangezet.

Meest gelezen