Miljardairs

Paul McCartney mag zich als eerste Britse muzikant miljardair noemen

Paul McCartney op het festival Glastonbury in 2022.© Joel C Ryan/Invision/ap

Paul McCartney heeft de kaap van 1 miljard pond gerond. Dat heeft hij bereikt met een zetje van Beyoncé.

Inge Schelstraete

Elk jaar publiceert de Britse krant The Sunday Times haar ‘Sunday Times Rich List’. In de lijst van de rijkste Britten is Paul McCartney al jaren de rijkste muzikant; vorig jaar voegde hij 50 miljoen pond toe aan zijn vermogen van 950 miljoen pond, en zo klom hij dus over de kaap van 1 miljard.

Die 50 miljoen verdiende hij door op tournee te gaan en door de rechten op de liedjes die hij al die jaren heeft geschreven. Eentje daarvan, ‘Blackbird’, werd dit jaar gecoverd door Beyoncé, wat de kassa weer doet rinkelen.

Let wel: in euro was McCartney al langer miljardair – die 950 miljoen pond waar hij al een poos op zit, is omgezet 1,1 miljard euro. En voor velen zal het toch een verrassing zijn dat McCartney pas op zijn 81ste miljardair wordt; The Beatles scoorden hun eerste hits immers al in 1962.

Amerikaanse entertainers rijven het geld sneller binnen. Jay Z rondde de kaap in 2019, het jaar dat hij 50 werd. Zijn fortuin wordt door het zakenblad Forbes nu op 2,5 miljard geschat. Dollar, en dat is dan weer minder in euro: ‘maar’ 2,29 miljard euro.

Champagne voor Jay Z

McCartney heeft zijn geld ook voornamelijk verdiend met zijn muziek of met muziekgerelateerde business; een groot deel van Jay Z’s fortuin komt uit zijn drankmerken. In 2019 pompte het luxeconcern LVMH een pak geld in zijn champagnemerk Armand de Brignac; vorig jaar verkocht hij zijn cognacmerk d’Usse aan Bacardi.

Ook nummer twee, Rihanna – de zangeres komt uit Barbados, maar Forbes telt haar bij de Amerikaanse entertainers – haalt haar inkomsten dezer dagen vooral uit haar bedrijven, met name het make-upmerk Fenty. Dat levert haar een fortuin op van 1,7 miljard dollar (1,56 miljard euro).

De rijkste Britse muzikant na McCartney is dan weer Elton John, met een vermogen van 470 miljoen pond (549 miljoen euro). Victoria en David Beckham volgen met 455 miljoen pond (531 miljoen euro). Dat zijn hun beide vermogens samengeteld, maar ook in McCartneys miljard zit het fortuin van zijn vrouw Nancy Shevell, lid van een rijke familie transporteurs.

Overigens staan de muzikanten daarmee pas op de 165ste, 291ste en 297ste plaats van de top 1.000 van The Sunday Times. De rijkste Brit is Gopi Hinduja van de Hinduja Group, actief in transport, petroleum, IT, cyberbeveiliging, chemicaliën en wat nog meer. Die is goed voor 37 miljard pond (34 miljard euro).