Archiefbeeld. Het ongeval deed zich zondagmiddag voor op de BMX-piste in Gits.© STEFAAN BEEL

BMX’er (23) uit Merksplas opnieuw bij bewustzijn na zware val tijdens wedstrijd in Hooglede

Een 23-jarige BMX’er uit Merksplas is zondag zwaargewond geraakt tijdens de vijfde manche van de Flanders BMX Series in Hooglede-Gits. “De toestand van onze gevallen rijder evolueert op dit moment gunstig” luidt het maandag bij zijn club The BMX Devils. “Hij verblijft nog een aantal dagen op intensieve zorgen ter controle. Hij is volledig bij bewustzijn en zijn andere parameters zijn goed. Naar omstandigheden is er een positieve evolutie aan de gang.”

wver, af

In het West-Vlaamse Hooglede-Gits werd zondag de vijfde manche van de Flanders BMX Series betwist, samen met het provinciaal kampioenschap van Oost- en West-Vlaanderen. Omstreeks 14.30 uur liep het fout voor een 23-jarige crosser uit Merksplas. Bij de Boys 17 jaar en ouder haakte hij in elkaar met een andere deelnemer en kwam daarbij zwaar ten val. De Kempenaar verloor onmiddellijk het bewustzijn.

De hulpdiensten, waaronder een MUG-team, snelden onmiddellijk ter plaatse. De man kreeg er de eerste zorgen en werd nadien in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

Intensieve zorgen

“Bij het ongeval was inderdaad een rijder van onze club betrokken”, bevestigt Tinne Thielemans, voorzitster van The BMX Devils uit Ravels. “Ik was zelf niet aanwezig op de wedstrijd, maar werd meteen op de hoogte gebracht van het ongeval. Sindsdien sta ik in nauw contact met de familie.”

Hoogst uitzonderlijk

In de BMX-sport zijn valpartijen niet ongewoon, maar door de beschermende kledij lopen de slachtoffers meestal alleen wat blutsen en builen op. De eliterenners, die de hoogste snelheden bereiken op het parcours, lopen wel eens botbreuken op. Zo hield tweevoudig olympiër Elke Vanhoof uit Dessel onlangs bij het begin van het seizoen nog een polsbreuk en een hersenschudding over aan een val in Nieuw-Zeeland. Dat een BMX’er na een val zwaargewond afgevoerd moet worden, is evenwel hoogst uitzonderlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten