Burgemeester Walter Luyten en schepen van Jeugd Patrick Van den Borne knippen het lintje door.© ram

‘De Weldse Wondertocht’: nieuw kinderwandelpad op Hoogeindse Berg

Weelde -

Met ‘De Weldse Wondertocht’ heeft de gemeente Ravels er een kinderwandelpad bij. Onderweg krijgen de wandelaars een verhaal mee via vertelplaten. De wegwijzers zijn katten in cortenstaal.

Het parcours van de wandeling van anderhalve kilometer loopt over de Hoogeindse Berg, vlak bij Weelde Depot. “De Hoogeindse Berg is een natuurlijke stuifduin en het hoogste punt in onze gemeente”, zegt burgemeester van Ravels Walter Luyten (CD&V).

“Enkele jaren geleden heeft het gemeentebestuur de berg gekocht. Hij was in privébezit, maar behoort nu tot het publiek. We hebben ook een aangrenzend stuk bos kunnen kopen. Zo is er voortaan een extra speelruimte voor de kinderen. Met De Weldse Wondertocht komt er ook een stukje recreatie bij in dit gedeelte van Weelde.”

Het verhaal van De Weldse Wondertocht is geschreven door Alison Luyten van de erfgoedvereniging Collectief Moos, met als doel kinderen te inspireren en te vermaken terwijl ze genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. De tekeningen zijn gemaakt door illustratrice Ruth Govaerts. Collectief Moos zorgde ook voor De Grave Ravenwandeling in de bossen van Ravels.

Grafheuvels

De wandeling op de Hoogeindse Berg heeft kinderen vanaf zes jaar als doelpubliek. “Tien vertelplaten nemen de wandelaars mee op een reis door een betoverend verhaal, speciaal ontworpen voor beginnende lezers”, legt jeugdconsulent Kim Meeusen uit. “Centraal in het verhaal staan de vier grafheuvels. Die dienen ook als thema van de wandeling, waarbij het onderwerp rouw op een kindvriendelijke manier wordt verkend.”

Om de kinderen actief te betrekken, zijn er bij elke vertelplaat spelelementen. De route is aangeduid met katten in cortenstaal, die ook een belangrijke rol spelen in het verhaal. Wandelaars volgen de kijkrichting van de kat.

  (ram)

Onderweg komen de wandelaars vertelplaten tegen.© ram

Cortenstalen katten wijzen de weg.© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners