Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (rechts) de gouverneur van de nationale bank Jan Smets.
Volledig scherm
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (rechts) de gouverneur van de nationale bank Jan Smets. © REUTERS

510 miljoen begroot, 5 miljoen in het laatje: Kaaimantaks blijft ver onder de verwachtingen

De Kaaimantaks, gericht op de vermogens die rijke Belgen hebben 'verstopt' in fiscale paradijzen, heeft vorig jaar amper 5 miljoen euro opgebracht. Nog geen honderdste van de 510 miljoen die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) liet inschrijven in de begroting.

  1. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.
  2. PREMIUM

    Speelplein in quarantai­ne na besmetting

    In het Antwerpse Mortsel moeten 27 kinderen van de speelpleinwerking twee weken in quarantaine, nadat een papa en zijn kind positief testten op Covid-19. Ook het personeel en de jobstudenten gaan in quarantaine, hoewel zij negatief testten. Vorige week woensdag - de eerste week dat de speelpleinwerking open was - meldde een vader dat hij besmet was. Enkele ouders zouden toen al hun kinderen thuisgehouden hebben. Vrijdag werd bevestigd dat ook het kind positief getest had. "Dan hebben we beslist de speelpleinwerking twee weken stop te zetten. De ouders van de 27 toen aanwezige kinderen zijn hen komen halen", klinkt het bij het stadsbestuur. Op de speelpleinwerking komen ook nog andere kinderen, zoals op zomerkampen en creakampen, maar die hoeven niet in quarantaine. "De bubbels worden strikt gescheiden", aldus bevoegd schepen Livia Moreau (Open Vld). (BSB)
  1. Ondanks tegenvallende opbrengst Kaaimantaks: "Geen enkele reden om nieuwe belastingen te verzinnen", zegt Van Overtveldt
    Politiek

    Ondanks tegenval­len­de opbrengst Kaaiman­taks: "Geen enkele reden om nieuwe belastin­gen te verzinnen", zegt Van Overtveldt

    De lagere opbrengst van de Kaaimantaks slaat geen gat in de begroting. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nadat gebleken is dat de belasting in 2017 iets meer 5 miljoen euro heeft opgebracht, in plaats van de 510 miljoen die begroot was. "Dat geld verdwijnt niet, maar gaat naar de reguliere economie, wat we zien in extra opbrengsten in bijvoorbeeld de personenbelasting en de vennootschapsbelasting", reageert Van Overtveldt. "Er is dus geen enkele reden om nieuwe belastingen te verzinnen."
  2. PREMIUM

    Koning ruilt op 21 juli vuurwerk voor bezoek aan woonzorg­cen­trum

    Het wordt dinsdag een onuitgegeven nationale feestdag. De koning en zijn gezin beginnen wel nog met de traditionele viering van het Te Deum - met een beperkt aantal aanwezigen - maar het militaire defilé wordt vervangen door een ceremonie van amper 75 minuten, waarin hulde wordt gebracht aan de helden van de coronacrisis. Opmerkelijk: in plaats van feest te vieren in het park of naar het vuurwerk te kijken, gaan Filip, Mathilde en de vier kinderen om 17 uur op bezoek in het woonzorgcentrum Cecilia in Alken. Ze spreken er met bewoners en personeel en wonen een optreden bij van het koor Re-Member-Mi, dat met muziek mensen met dementie beter probeert te bereiken. In Morlanwelz bezoekt het gezin een uur later een hersteloord voor mensen die revalideren. (PhG)