Direct naar artikelinhoud
Defensie

Top luchtmacht zet stap opzij

Gelekte e-mails over levensduur F-16’s brengen hoge officieren mogelijk in nauwe schoentjes
Beeld F-16

Terwijl de Wetstraat het onderzoek naar de achtergehouden berichten over een langere levensduur van onze F-16’s afwacht, zetten vier hoge luchtmacht­officieren tijdelijk een stap opzij. Ondertussen rijpt het idee voort om de F-16’s toch langer te laten vliegen en de aankoop­procedure op te schorten.

, , en

De generaals Frederik Vansina en Luc Roelandts en de kolonels Harold Van Pee en Peter Letten zetten tijdelijk een stap opzij. Ze wachten het onderzoek dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) inriep af. Gelekte mails lieten gisteren uitschijnen dat de vier militairen bewuste pogingen ondernamen om gevoelige informatie over de levensduur van de F-16’s achter te houden.

“Gelieve de slide met de cijfers over de langere levensduur niet te gebruiken. Het is niet het juiste moment. Het aankoopprogramma zit in een cruciale fase nu. We willen dit gevoelige moment niet verstoren”, zo stond te lezen in een van die mails. Het lijkt er steeds meer op dat de luchtmacht de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen zo snel mogelijk hoopte te realiseren.

DM Antwoordt: Welke vragen heeft u over de F-16-hetze? Wij beantwoorden ze.

Na jaren van besparingen op het departement Defensie, “rook de luchtmacht haar kans”, zegt Roger Housen, gewezen kolonel en vertegenwoordiger van vakbond ACMP, aan onze krant. “Maar ze wist dat ze het dossier zo snel mogelijk moest binnenhalen. En dus stel je vast dat ze met ongeoorloofde middelen haar eigen belangen probeert veilig te stellen.”

‘Politieke spelletjes’

Over drie weken wordt de uitkomst van de audits verwacht. “Daar moeten we goed kijken naar de rol van luitenant-generaal Claude Van de Voorde”, zegt Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) bijvoorbeeld. Van de Voorde is ex-kabinetschef van Vandeput en de voorganger van Vansina, die gisteren een stap opzijzette. “Ik kan niet goed geloven dat hij niet op de hoogte was.”

Voor één persoon is de stap terug van de vier militairen goed nieuws: minister van Defensie Vandeput. Diens positie lijkt min of meer gewaarborgd nu blijkt dat hij gisteren niet loog in het parlement. Althans, tot de uitkomst van de bestelde audits duidelijk wordt.

‘Ik kan niet goed geloven dat luitenant-generaal Claude Van de Voorde niet op de hoogte was’
Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a)

De minister zelf haalde gisteren zwaar uit naar oppositiepartij sp.a, die de rapporten maandag naar buiten bracht. Hij kan zich naar eigen zeggen niet ontdoen van de indruk dat de socialisten “politieke spelletjes” spelen. “De sp.a doet maar. Maar dat ze dan ook duidelijk maakt dat het haar keuze is om defensie nog verder af te bouwen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws en deze krant. Ook zijn partijvoorzitter, Bart De Wever, stelde zich in Terzake de vraag “wie dit gelekt heeft?”. De Wever blijft voorlopig pal achter zijn minister staan.

Onduidelijk

Ondertussen rijpt het idee om de huidige generatie F-16’s langer in de lucht te houden. Coalitiepartner CD&V dringt er bij monde van Kamerleden Hendrik Bogaert en Veli Yüksel op aan om een mogelijke levensduurverlenging van de gevechtsvliegtuigen “ernstig in overweging te nemen”.

Ook Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld) zegt de nota, en dus het langer inzetten van de F-16’s, “zeker te willen onderzoeken”. “Al is er nog veel onduidelijk”, zegt hij. “Welke toestellen kunnen we dan precies langer in de lucht houden, hoeveel zal dat kosten en hoe kunnen we die toestellen dan nog inzetten?” 

Coalitiepartner MR is echter stellig. “Neen, politiek gezien verandert de datum waarop we de F-16’s uitfaseren niet”, zegt Kamerlid Richard Miller.