Direct naar artikelinhoud
Televisie

Waarom Bert en Ernie geen homo mogen zijn

Huisgenoten Bert en Ernie, die af en toe een banaan in hun oor steken, zijn volgens één van de scenarioschrijvers absoluut een homostel, maar het productiehuis ontkent dat nu in alle toonaarden.Beeld ANP Kippa

"Neen, Bert en Ernie zijn geen koppel maar gewoon huisgenoten", zo benadrukt het Amerikaanse productiehuis Sesame Workshop met klem, nu een van de scenarioschrijvers beweert dat het oranje-gele duo wel een homostel is. "Puriteins gekibbel", oordelen Belgische collega’s.

Wat doen ze wanneer we ze niet zien? Want Bert en Ernie slapen toch wel heel dicht bij elkaar, al is het in aparte bedden. Miljoenen vroegen het zich al af toen ze met hun kroost keken naar de sores van enkele van de beroemdste huisgenoten: gele Bert en oranje Ernie, sterren in Sesamstraat.

De belevenissen van de twee poppen die een huis en een slaapkamer delen en af en toe iets doen met een banaan in hun oor, zijn voor sommige volwassenen blijkbaar zo suggestief dat al sinds hun ontstaan in 1969 wordt gesuggereerd dat ze een homostel zijn. In 2011 kwam er zelfs een petitie, waarin duizenden Amerikanen de makers met aandrang vroegen om neuroot Bert en chaoot Ernie in het huwelijksbootje te laten treden, als opsteker voor het homohuwelijk.

'Zoals wij altijd al meegedeeld hebben zijn Bert en Ernie beste vrienden. Ook al hebben ze heel wat menselijke trekken, het blijven poppen en ze hebben geen seksuele geaardheid'
Sesame Workshop, productiehuis 'Sesamstraat'

Bloedernstig ontkennen

Dat feestje ging niet door, en productiehuis Sesame Workshop kwam zelfs nogal boos met een formele verklaring, die mensen van het idee moest afbrengen dat de twee een liefdeskoppel zouden voorstellen.

Nu zien ze zich daar genoodzaakt dat opnieuw te doen. Dit keer is dat lastiger, want de bron van de geruchten is nu geen petitie van fans, maar een van de scenarioschrijvers. Mark Saltzman, zelf homo, zegt in een interview met de holebisite Queery wat velen al vermoedden: Bert en Ernie zijn wel degelijk een stel met alles erop en eraan. “Ik baseer mijn scenario’s over hen op mijn eigen relatie”, liet de schrijver optekenen.

Uiterst snel reageert Sesame Workshop nu opnieuw – in een bloedernstig persbericht – dat daar niets van aan is. Alles aan en in die reactie wijst erop dat het productiehuis heel erg verveeld zit met de vermeende homoseksualiteit van de twee sterren.

'Dit lijkt me een erg Amerikaanse, puriteinse kwestie. Hier spelen we net graag met het feit dat de seksuele geaardheid van een pop veel minder vastligt dan die van een menselijk personage'
Geerard Van de Walle, scenarioschrijver 'Olly Wannabe'

“Zoals wij altijd al meegedeeld hebben”, zo klinkt het geërgerd, “zijn Bert en Ernie beste vrienden. Ze zijn bedacht om peuters en kleuters te laten zien dat je ook bevriend kunt zijn met iemand die heel erg van je verschilt. Ook al zijn het mannelijke personages en hebben ze heel wat menselijke trekken, het blijven poppen en ze hebben geen seksuele geaardheid.”

Lees verder onder de video.

Puriteinse Amerikanen

Bij Belgische makers van gelijkaardige programma’s werkt de mededeling vooral heel erg op de lachspieren. “Hier zijn we toch veel meer vrijgevochten. Het lijkt erop dat deze ruzie vooral dient om expliciet te voldoen aan bepaalde maatschappelijke standpunten in de VS”, zegt Maarten Janssen, netmanager van Ketnet.

Ook Geerard Van de Walle, schrijver van Olly Wannabe, de komische jeugdreeks rond een hyperambitieuze aap, zegt: “Dit lijkt me een erg Amerikaanse, puriteinse kwestie. Hier zijn we daar veel minder gevoelig voor. Wij spelen net graag met het feit dat de seksuele geaardheid van een pop veel minder vastligt dan die van een menselijk personage. Olly Wannabe is zeer macho onder macho’s, maar zou zich in een balletschool heel erg ballerina-achtig gedragen. Daar kraait geen haan naar.”

Ook over de Nederlandse olijke menselijke duo’s Bassie & Adriaan en Peppi & Kokki circuleerden al geruchten dat ze homostellen waren. Nooit heeft iemand dat formeel weerlegd. En een van de bekendste stripreeksen hier, Suske en Wiske, laat wel erg veel ruimte voor fantasie over hoe de amoureuze of seksuele verhoudingen nu zitten tussen Jerom, Lambik en tante Sidonia.

'Wij doen sinds ons ontstaan net moeite om verschillende geaardheden en gezinsvormen in de programma’s te stoppen en daar hebben we nog nooit negatieve commentaar op gekregen'
Maarten Janssen, Ketnet

Teletubbies

Dat dat in de VS allemaal wat gevoeliger ligt, is ook wat programmamakers die in de VS actief zijn aangeven. Het blijkt eveneens uit het verhaal van dé Britse tv-reeks voor kleuters uit de jaren 90, Teletubbies. Van die poezelige wezens die allemaal samen in een maf huis wonen, is erg onduidelijk of ze jongens, meisjes, broers en zussen of vrienden zijn –  de paarse Tinky Winky lijkt zodanig gay dat sommige Amerikaanse commentatoren er 'homopropaganda' in zagen, en ijverden voor een boycot.

“Wij doen sinds ons ontstaan net moeite om verschillende geaardheden en gezinsvormen in de programma’s te stoppen, en daar hebben we nog nooit negatieve commentaar op gekregen”, zegt Maarten Janssen van Ketnet. Voorbeelden zijn Ghost Rockers, waarin een jongen verliefd wordt op een andere jongen, en de fictiereeks 4eVeR, waarin een meisje valt voor een meisje en een tiener twee mama’s heeft.

Janssen: “In programma’s voor kleintjes zijn de personages natuurlijk vaker geslachtloos. Het zijn eenden of konijnen. Relationele kwesties zijn nog niet aan de orde op de leeftijd, dus we werken dat niet zo uit. Maar Bumba heeft een vriendje Bumbalu, en wie weet wat die na hun uren uitspoken? En wat met Frits en Frats, de twee stokstaartjes in het programma Kaatje? Wie weet is dat ook een homostel.” 

'Bumba heeft een vriendje Bumbalu, en wie weet wat die na hun uren uitspoken?'
Maarten Janssen, Ketnet