Direct naar artikelinhoud

Advocaat wil onderzoeken of Dutroux nog gevaar is voor maatschappij

Marc Dutroux in 2000 voor de rechtszaal in Neufchateau.Beeld ap

De advocaat van Marc Dutroux, Bruno Dayez, gaat het Bestuur der Strafinstellingen de toelating vragen om twee psychiaters naar de gevangenis in Nijvel te sturen. Bedoeling is een nieuwe psychiatrische analyse van Dutroux te maken en zo te achterhalen of hij nog een gevaar betekent voor de maatschappij. Dat bevestigt Dayez tegenover Sudpresse.

Volgens meester Dayez heeft Marc Dutroux geen speciale zorgen nodig. "Mettertijd worden mensen soms beter. En ook in dit geval zal de tijd zijn werk gedaan hebben."

Dutroux krijgt tweemaandelijks bezoek van een psychiater. Die moet uitzoeken of Dutroux geen tekenen van zelfmoordneigingen vertoont. Dayez wil een diepgaandere analyse. Hij stipt aan dat het niet de bedoeling is iemand vrij te krijgen die nog gevaarlijk zou zijn. "Ik ben niet gek", aldus de advocaat. "We gaan niet vragen of hij een garage mag uitbaten, of een winkel waar pralines en bloemen verkocht worden. We gaan geen onberedeneerde risico's nemen."

Marc Dutroux (59) werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel. Hij werd in 1996 opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes, van wie er slechts twee overleefden.