Belgische topcrimineel gevat in Duitsland

Themabeeld.© Shutterstock

De 48-jarige Belgische drugscrimineel Tom M. is donderdag opgepakt in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hij moet in België en Nederland nog samen 19 jaar brommen.

dds
Bron: Belga

De Belgische drugscrimineel Tom M. is gisteren gevat in Berlijn. Dat blijkt vrijdag uit een mededeling van de Nederlandse politie en het Antwerpse parket bevestigt de arrestatie. Tom M. moet in België nog een celstraf van acht jaar uitzitten. In Nederland wacht hem een gevangenisstraf van elf jaar voor handel in cocaïne en heroïne en ook witwassen.

Tom M., die in het verleden al langdurig gedetineerd was in Dubai, was sinds 2020 voortvluchtig na verschillende veroordelingen. In september dat jaar wist hij nog te ontsnappen tijdens een inval in een Spaanse villa. Hij stond ook lange tijd op de website ‘Europe’s Most Wanted’.

Begin 2023 kregen de politiediensten inlichtingen over een mogelijke verblijfplaats van de drugscrimineel in Duitsland. De Fast-teams (Fugitive Active Search Team) van de Duitse, Belgische en Nederlandse politie werkten samen bij de verdere opsporing, gecoördineerd door het parket van Antwerpen. Dat leidde donderdagavond tot een interventie in een horecazaak in Berlijn waar de man ook vorig jaar al eens was gesignaleerd.

De politie kon in de horecazaak een man oppakken. Het bleek inderdaad om de voortvluchtige te gaan, die zich de voorbije tijd met een valse identiteit onopvallend in Berlijn had kunnen ophouden.

Spilfiguur

Tom M. wordt gezien als een spilfiguur in de bende van de Nederlandse drugsbaron Piet S., beter bekend als “de Ouwe” of de “Haagse godfather”. Die werd in 2020 net als een aantal kompanen gevat, maar M. kon toen ontkomen. De bende hield zich onder meer bezig met cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika. Het kraken van versleutelde berichten tussen bendeleden leidde tot het oprollen van de criminele organisatie. Piet S. werd in oktober vorig jaar in Nederland veroordeeld tot 17 jaar cel.

Een Duitse rechtbank zal nu moeten beslissen of M. eerst aan België of aan Nederland wordt overgeleverd. Beide landen vragen zijn overlevering voor de celstraf die hij er nog moet uitzitten.