Luister naar

Nederlandse consument kan proeven van zilte aardappel

Nieuws
De ontwikkelingsorganisatie Icco en testboerderij Saline Farming laten Nederland zaterdag kennismaken met de zilte aardappel.
Gerald Bruins Gerald Bruins
vrijdag 9 november 2018 om 08:54

Amersfoort

De aardappel is vanaf deze dag te proeven en te koop in een aantal winkels van de biologische supermarkt Ekoplaza.

Met de actie willen ICCO en Saline Farming de aandacht vestigen op een volgens de organisaties wereldwijd probleem: verzilting van landbouwgrond, veroorzaakt door de klimaatverandering. ‘Denk aan droogte in Nederland en overstromingen in ­Bangladesh. Beide zorgen voor opeenhoping van zout in de bodem, waardoor veel landbouwgrond als onbruikbaar wordt beschouwd.’ De organisaties zien dat als een bedreiging van de wereldvoedselproductie en het bestaan van boeren.

Volgens ICCO is zilte landbouw een oplossing voor het probleem. De wetenschappelijke testboerderij Saline Farming doet op Texel onderzoek naar gewassen die wel op verzilte grond groeien. Deze soorten zijn ‘zouttolerant’ en gebruiken minder zoet water. ‘Het blijkt dat veel groenten verbouwd kunnen worden op zilte grond. Zoals zilte aardappels die vol van smaak zijn en rijk aan voedingsstoffen, terwijl het zout in de bladeren gaat zitten’, zegt Marc van Rijsselberghe van Saline Farming.

Bangladesh

ICCO zorgt ervoor dat zilte landbouw wordt toegepast in Bangladesh. Daar is te veel zout in de grond gaan zitten door overstromingen. Volgens de hulporganisatie leren vijfduizend boeren hoe ze hun verzilte grond weer productief kunnen maken. Dat levert hun twee tot drie oogsten per jaar extra op. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’