© Sebastian Steveniers

Antwerpse coalitievorming gaat cruciale fase in

De onderhandelaars van N-VA, sp.a en Open Vld in Antwerpen zijn begonnen met de gesprekken over de meest moeilijke hoofdstukken in de formatienota. Het is een cruciale fase waaruit snel zal blijken of deze coalitie levensvatbaar is.

SVW

Volgens bronnen rond de onderhandelingsteams is woensdag de moeilijkste fase in de gesprekken opgestart in de vorming van een nieuwe coalitie. Het gaat om de thema’s waar de visie tussen vooral N-VA en sp.a het verst uit elkaar liggen: mobiliteit, sociale zaken en diversiteit. Er waren eerder al wel enkele aftastende gesprekken, maar de volgende dagen zoeken de onderhandelaars naar een gemeenschappelijke grond.

Hoofddoek

Het gaat onder meer over de vraag naar meer sociale woningen van sp.a, maar waar N-VA en Open Vld het aandeel op het huidige niveau willen houden. Sp.a ging de verkiezingen in met de eis om het dragen van levensbeschouwelijke tekens, zoals de hoofddoek, aan het stadsloket weer toe te laten, maar ook dat botst op het standpunt van de twee andere potentiële coalitiepartners. Als De Wever met de drie partijen hier uitgeraakt, zal de Bourgondische coalitie snel een feit zijn. Blijkbaar is het opzet om de verdeling van de schepenambten en de bevoegdheden op het einde te bepalen.

“Traag en gestaag”

Dat onderhandelaars van zowel N-VA, sp.a en Open Vld verwachten dat het nog minstens tot aan Kerstmis zal duren, toont aan dat ze beseffen dat ze nog voor een zware klus staan. “We schieten op, maar traag en gestaag”, klinkt het bij de onderhandelaars. Bij sp.a willen ze zich niet laten opjagen door een deadline als Kerstmis. Onderhandelaarster Beels (sp.a) zal vooral willen zorgen dat ze voldoende zaken kan binnenhalen om een coalitie met N-VA door een ledencongres te krijgen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever is ondertussen al 60 dagen op zoek naar een nieuwe meerderheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER