Direct naar artikelinhoud
Effectentaks

Effectentaks komt stap dichterbij: Kamercommissie geeft groen licht

Commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) .Beeld Photo News

De Kamercommissie Financiën heeft vandaag de invoering van een heffing op effectenrekeningen in tweede lezing goedgekeurd. De meerderheidspartijen stemden voor, terwijl oppositiepartijen PS, sp.a en Ecolo-Groen zich onthielden en het cdH tegenstemde.

De effectentaks was politiek gekoppeld aan de verlaging van de vennootschapsbelasting en de mogelijkheid om 500 euro per maand onbelast bij te klussen. De lagere vennootschapsbelasting, waar vooral N-VA vragende partij voor was, kreeg voor het kerstreces al groen licht, maar de effectentaks en het onbelast bijverdienen werden over het verlof getild.

De stemming in de Kamercommissie was een detail. Na de goedkeuring feliciteerde commissievoorzitter Eric Van Rompuy (CD&V) zijn fractiegenoten met een kwinkslag voor "de trofee" die ze hadden "binnengehaald". De effectentaks - een taks van 0,15 procent op effectenrekeningen boven de 500.000 euro - wordt gezien als het antwoord op de vraag van CD&V naar meer fiscale rechtvaardigheid. De christendemocraten vroegen een meerwaardebelasting, maar dat stootte op een veto bij N-VA en Open Vld.

CdH: "Eersteklas begrafenis"

Opvallend was de tegenstem van het cdH. "Dit ontwerp vertaalt een volledige ommekeer. Het is geen taks op de inkomsten uit kapitaal, maar op het kapitaal zelf. Dit is een vals voorwendsel dat niemand op zich wil nemen, zelfs de minister niet", stelde Benoît Dispa. "De discriminaties spreken voor zich en de Raad van State heeft ze ook aangeduid. We dreigen op een eersteklas begrafenis af te stevenen."

Na de middag staat het luik over onbelast bijverdienen, dat Open Vld nauw aan het hart ligt, op de agenda van de commissie Sociale Zaken. Nadien moeten beide maatregelen nog het akkoord krijgen van de plenaire Kamer. In het geval van het onbelast bijverdienen is het afwachten of het parlement van de Franstalige Brusselaars (Cocof) intussen geen belangenconflict inroept. Dat zou de bespreking van dat luik met 60 dagen stilleggen.

Brusselse beurs: "traumatische taks"

Volgens de CEO van Euronext Brussel, Vincent Van Dessel, lijkt de effectentaks symbolisch, maar is het dat zeker niet. "De regering geeft een erg tegenstrijdig signaal. Zij die investeren, worden belast." Bovendien is de effectentaks nog maar eens een nieuwe belasting, aldus Van Dessel. "De effectentaks creëert het beeld van totale instabiliteit inzake fiscaliteit. Dit zorgt voor grote imagoschade", aldus nog de CEO. "De investeerder zal zich afvragen wat nog volgt. Alvast geen daling, enkel nog maar stijgingen."

Van Dessel voorspelt een verschuiving van investeringen in aandelen naar de vastgoedmarkt, die al erg onder druk staat. Ook voor de regering - die rekent op jaarlijks 250 miljoen euro opbrengsten - zal de rekening negatief uitvallen, voorspelt hij. "De balans dreigt negatief uit te vallen, zoals met de speculatietaks het geval was."

Bovendien komt de effectentaks bovenop de gestegen beurstaks, die met 0,35 procent al "wereldrecords" breekt, aldus nog de topman. "België is één van de landen die het meest belast op het gebied van vermogen. Wat politici ook mogen zeggen." Van Dessel noemt de hele operatie dan ook "traumatisch". "Dit is het slechtst mogelijke signaal dat de regering kon geven."

Goed jaar voor Brusselse beurs

 De CEO van Euronext Brussel had ook nog wat positief nieuws. De Brusselse beurs heeft er een prima jaar op zitten, met dagelijkse volumes van gemiddeld 425 miljoen euro. Dat is weliswaar minder dan in 2016 in kapitaal, maar gemeten in transacties was het een topjaar. Met een gemiddelde van meer dan 77.000 transacties per dag kende de beurs zelfs een historisch record. Meest verhandelde aandeel blijft dat van brouwreus AB InBev.