Direct naar artikelinhoud
Extreem weer

In het koudste dorp ter wereld is het -62 graden Celsius: thermometer geeft de geest

In Siberië worden zelfs naar lokale normen wel bitter koude temperaturen gemeten.Beeld kos

Het Russische plaatsje Ojmjakon maakt zijn naam van 'koudste dorp ter wereld' helemaal waar. De temperatuur bedraagt er momenteel -62 graden Celsius.

Ojmjakon is een dorpje met zo’n 500 inwoners in de Russische autonome republiek Jakoetië en ligt op 741 meter hoogte. Momenteel is het er zo koud dat de wimpers van de inwoners meteen bevriezen wanneer ze buitenstappen.

De digitale thermometer, die het stadje meer bekendheid moest geven onder toeristen, gaf  de geest nadat hij een recordtemperatuur van -62 graden Celsius registreerde. 

'Het water dat niet bevriest'

“Hij ging kapot omdat het te koud was,” schrijft de Siberian Times. Volgens het officiële weerstation in de regio daalde de temperatuur tot -59°C, maar volgens sommige inwoners was het nog een stuk kouder: bij hen daalde het kwik tot -67°C, amper een halve graad warmer dan het record van -67,7° C dat in 1933 werd gemeten.

Het afgelegen dorpje, dat gebouwd is op de Siberische permafrost, is het koudste dorp ter wereld. Enkel in Anctarctica worden soms nog lagere temperaturen gemeten, maar daar zijn geen permanent bewoonde nederzettingen. Ojmjakon was in de jaren 1920 en 1930 een stopplaats voor rendierherders die hun kuddes er lieten drinken aan de warmwaterbronnen. Ojmjakon betekent dan ook ‘het water dat niet bevriest’. Onder de Sovjetregering, die wilde dat de nomadenvolken zich permanent vestigden, werd het dorpje een permanente nederzetting.

#полюсхолода 14.01.2018

Een foto die is geplaatst door null (@sivtseva9452) op