Luister naar

‘SGP is geen museumstuk’

Nieuws
De honderdjarige partij viert met de achterban een feestje in het Openluchtmuseum. Partijleider Kees van der Staaij ontmoet zijn fans.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
zaterdag 22 september 2018 om 19:46
Het Openluchtmuseum in Arnhem is opgesierd met oude SGP-posters.
Het Openluchtmuseum in Arnhem is opgesierd met oude SGP-posters. nd

Arnhem

Het is een beetje guur, maar droog, wanneer SGP-leider Kees van der Staaij zaterdag, stipt om 11.00 uur, de SGP-familiedag aftrapt. Ruim 1900 mensen uit zijn achterban zijn naar het Openluchtmuseum getogen om het eeuwfeest te vieren.

Van der Staaij staat bij het Amsterdams huis, met een aanplakzuil met affiches over kraken en neutronenbommen, dat voor deze gelegenheid is opgesierd met oude SGP-verkiezingsposters. Hij verwelkomt de SGP’ers op het plein en vertelt dat je in dit museum dingen ziet die kinderen niet snappen, bijvoorbeeld een typemachine. ‘Dat moet je dan uitleggen.’ Gelukkig heeft zijn partij daar geen last van, meent hij. ‘De SGP is geen museumstuk.’

Een tijdje later zit Van der Staaij in het piepkleine Haagse trammetje dat over het grote museumterrein zijn rondjes rijdt. Deze tram is omgebouwd tot SGP-tram. De Kamerleden houden hier vandaag hun jubileum-spreekuur. Het is de partijleider opgevallen dat veel mensen via filmpjes op de website of op YouTube kennis hebben genomen van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Een meisje van een jaar of tien meldt vol trots dat haar moeder fan van Kees van der Staaij is. Glimmend neemt hij het compliment in ontvangst en zegt: ‘Doe haar de groeten’.

In de Kasteelboerderij Oud Beijerland is een doorlopend programma voor de SGP-families opgezet, met een jubileumfilm, stands en een vragenhalfuurtje met de Kamerleden, die allemaal aanwezig zijn. Oud-onderwijsman Roelof Bisschop is speciaal ingezet om de kleine kinderen te vermaken. Hij heeft er serieus werk van gemaakt en is in het gemeentearchief van Goes geweest om zijn spookverhaal overtuigend te brengen. Met luide stem, dan weer fluisterend weet hij als een eigentijdse W.G. van de Hulst de kleintjes te boeien. Het loopt, met een stichtelijk slot, goed af.

Buiten de boerderij kunnen mensen een SGP-affiche uitzoeken en een familiefoto (laten) maken. Een vrouw pakt gedecideerd een poster met het enige vrouwelijk raadslid, Lilian Janse. Ze draagt haar man op zich met deze politica te laten vereeuwigen. Even later is er een jong gezin dat zich met de verkiezingsposter van ir. C.N. van Dis laat portretteren. Deze Van Dis was van 1929 tot 1973 Kamerlid. Waarom kiezen ze juist deze oud-gediende? De jonge vader begint te lachen en zegt dat hij Coert van Dis heet. Hij wil met zijn overgrootvader vastgelegd worden.

Tijdens het vragenuurtje zegt een vrouw dat ze geniet van de gevatte en bondige bijdragen van de SGP-leider. Hoe doet hij dat toch, wil ze weten. Van der Staaij geeft een kijk in de keuken en verklapt dat de Kamerleden onlangs nog weer een cursus speech-schrijven en speech-houden hebben gevolgd. Bovendien scherpen de Kamerleden elkaar op wanneer ze elke werkdag van de Tweede Kamer ’s morgens beginnen met het pr-overleg.

Voor wie er nog geen genoeg van heeft is er een speciaal boekje gemaakt met anekdotes, foto’s en affiches van de jubilerende partij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.

Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'

Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA'er

Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of NSC, VVD en BBB die last willen dragen.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.