Trump pakt uit met nieuw legeronderdeel: de “ruimtemacht”

De Space Force wordt de zesde entiteit binnen het leger van de Verenigde Staten. Dat heeft president Donald Trump maandag aangekondigd. Hij wil dat de VS een vooraanstaande rol blijven spelen in de ruimtevaart en alles wat er mee te maken heeft. Daarom heeft hij de legerstaf opdracht gegeven om zo snel als mogelijk een nieuw legercomponent op te richten en ruimteprojecten los te koppelen de luchtmacht.

Vandaag heeft de VS vijf entiteiten: US Army (landmacht), US Air Force (luchtmacht), US Navy (zeemacht), US Marines Corps (marinierskorps) en US Coast Guard (de kustwacht). Daar komt als het van Trump af hangt zo snel mogelijk een zesde bij: de US Space Force (ruimtemacht).

“Amerika moet niet alleen gewoon aanwezig zijn in de ruimte, Amerika moet domineren in de ruimte”, zei Trump maandag bij de ondertekening van het akkoord.

“Naast onze Air Force (luchtmacht) zullen we nu ook de Space Force (de ruimtemacht) krijgen. Iets anders, maar even strijdvaardig”, aldus Trump op een vergadering van de Nationale Ruimteraad (National Space Council). Totnogtoe vielen ruimteprojecten nog onder de luchtmacht.

De VS maken echter deel uit van het Ruimteverdrag van de Verenigde Naties dat verbiedt dat massavernietigingswapens in de ruimte worden ondergebracht en stelt dat de maan en andere hemellichamen enkel gebruikt mogen worden voor vredevolle doeleinden.Trump zei ook nog dat hij graag weer Amerikaanse astronauten naar de maan zou willen sturen. En dat zou, volgens hem, wel eens sneller kunnen gebeuren dan algemeen wordt aangenomen.

Hij wil ook een nieuwe ‘verkeersregeling voor de ruimte’ laten uitwerken, omdat er in de toekomst files dreigen te ontstaan in de baan om de aarde en de oude regeling voorbijgestreefd is. Bij dat laatste speelt ook de commercialisering mee van de ruimtereizen.

Het ministerie van Defensie moet de belangen van Washington daarbij veilig stellen.

Hoe de Space Force er precies zal uitzien, wie de leiding krijgt en waar ze gevestigd zullen zijn, staat vandaag allemaal nog niet vast. Ook welke budgetten er voor vrijgemaakt kunnen worden, is nog niet duidelijk. Trump heeft maandag een princiepsakkoord getekend. De uitvoering van de plannen kan nu beginnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen