© BERT DE DEKEN

Grote werkzaamheden op E34 in Ranst op komst: verkeer uit Kempen zal maar over één rijstrook richting Antwerpen kunnen

Het wegdek op de E34 in Ranst, in beide richtingen, is dringend aan vernieuwing toe. De werkzaamheden, voor een bedrag van 4,6 miljoen euro, zullen daarom van start gaan op 6 juli, en pas eindigen op 30 augustus. Tijdens de eerste fase van de werken zal er zelfs een maand lang maar één rijstrook open zijn in de richting van Antwerpen.

britt peeters

De hele zomervakantie zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wegenwerken uitvoeren op de E34 in Ranst. De ‘bocht van Ranst’, het stuk waar de E34 richting Nederland aansluit op de E313 tussen Antwerpen en Hasselt, is momenteel in heel slechte staat. “De fundering en asfaltverharding zijn dringend aan vernieuwing toe”, zegt Jef Schoenmakers van AWV Antwerpen. “Over een afstand van vier kilometer, vanaf het complex van Oelegem tot de aansluiting met de E313, wordt het wegdek in beide richtingen vernieuwd.”

Overdag en ’s nachts werken

De eerste fase gaat van start op 6 juli, en duurt tot 11 augustus. Vier kilometer wegdek richting Antwerpen krijgt een nieuwe onder– en toplaag in asfalt, en ook de pechstrook krijgt een nieuwe toplaag. Over een zone van twee kilometer wordt ook de fundering vernieuwd. “De werken aan de fundering zijn zeer ingrijpend, daarom zullen de werkzaamheden richting Antwerpen het langst duren. Er zal zowel overdag als ’s nachts gewerkt worden.”

Deze eerste fase bestaat op haar beurt uit twee deelfases. De eerste, van 6 tot 16 juli, is gericht op de vernieuwing van de pechstrook en busstrook, en de rechterrijstrook. Tijdens de tweede deelfase, van 16 juli tot 11 augustus, is de linkerrijstrook aan de beurt. Gedurende de hele periode zal er steeds één rijstrook richting Antwerpen open blijven.

De oprit Oelegem richting Antwerpen zal afgesloten worden, de afrit blijft wel open. Het AWV raadt het verkeer voor de oprit aan om via de Zandhovensesteenweg en de N14 om te rijden, naar de oprit van de E313 in Massenhoven.

Maximumsnelheid 70 km/u

“Tijdens de tweede fase worden de top –en onderlagen richting Nederland onder handen genomen, vanaf 20 augustus tot 30 augustus. In deze fase wordt er enkel ’s nachts gewerkt, tussen 21u en 6u. Het verkeer kan dan tijdens de werken verder rijden op de E313 tot aan de afrit Massenhoven, en kan zo via de N14 in Zoersel opnieuw de E34 oprijden. Overdag kan het verkeer wel over de onderlagen van het asfalt rijden”, klinkt het. Ook het op –en afrittencomplex in Oelegem blijft overdag open, ’s nachts zal het afgesloten zijn.

Naast de werfzone geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. “Bovendien zou het kunnen dat de planning nog verandert, omdat asfalteringswerken erg afhankelijk zijn van het weer. Regenweer zou dus roet in het eten kunnen gooien”, aldus Schoenmakers. De meest actuele info is steeds beschikbaar op de website van het AWV. Je kan daar ook intekenen op een digitale nieuwsbrief.