© Sven Dillen

“Sinatra nam fles whisky zelfs mee in doodskist”

Hasselt gaat leren hoe je martini op z’n James Bonds drinkt of de dag begint met het ‘olympisch ontbijt’ van notoir drinker Frank Sinatra (met whisky dus). In een nieuwe fototentoonstelling duikt het Jenevermuseum in de drankgewoontes van de grote sterren uit de Gouden Eeuw van Hollywood.

Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Eigenlijk is het allemaal begonnen met een (niet-alcoholische) middagpauze: “Toevallig stootte ik in de boekhandel op ‘The Art of Drinking’ met allerlei bekende drinkebroers en taferelen”, zegt Davy Jacobs van het Jenevermuseum. “Daarop heb ik redactrice Birgit Krols aangesproken, met de vraag of daar geen tentoonstelling uit te puren was. Niet eenvoudig, met een boek van 200 foto’s. Uiteindelijk zijn we gaan focussen op films en acteurs, op de Gouden Eeuw van Hollywood tussen 1920 en 1960. Grote sterren als Humphrey Bogart, Marilyn Monroe of Frank Sinatra grepen door de stress vaak naar de drank. Op en naast de set. Toen kon dat ook nog allemaal openlijk, net zoals roken in films”, zegt Jacobs.

Hou van vijand

In een zijvleugel van het Jenevermuseum staan de drinkende helden van Hollywood nu in de kijker, in glamoureuze en iets minder florissante zwart-witfoto’s, zoals de politiefoto van een dronken Steve McQueen. Ook in acht handelszaken hangen portretten, en daar kan u tegelijk enkele favoriete ‘vergeet-me-nietjes’ zelf proberen. Van een droge martini – shaken not stirred – in De Boulevard tot coffee Sinatra (met Jack Daniels) in koffiehuis Aroma. “Sinatra was een legendarische dronkaard, hij is zelfs begraven met een fles whisky en sigaretten in zijn kist. Een van zijn bekendste uitspraken hangt hier op: ‘Alcohol mag de grootste vijand van de mens zijn, maar de Bijbel preekt dat je van je vijand moet houden.’

“Dit soort tentoonstellingen past in onze campagne Hasselt in 48 uur, waarin we toeristen 365 dagen lang iets willen bieden. Iets waarvoor ze naar Hasselt willen komen: expo’s, activiteiten, evenementen. Met ‘Booze in Hollywood’ willen we ook het thema jenever opentrekken”, zegt schepen Karolien Mondelaers.

Booze in Hollywood, 23 sept-7 januari, Jenevermuseum en acht horecazaken. Tickets (jenevermuseum): 6 euro, van 12 tot 26 jaar: 1 euro.