FACTCHECK. Pep Guardiola wijt succes van Man City niet aan geld: “Dan zouden United, Chelsea en Arsenal die titels gewonnen moeten hebben”

Op de persconferentie in aanloop naar de cruciale wedstrijd tegen Tottenham Hotspur van dinsdagavond heeft Pep Guardiola duidelijk gemaakt dat het succes van Manchester City niet enkel te wijten valt aan het transferbeleid van de club. “Dan zouden Manchester United, Chelsea en Arsenal ook al die titels gewonnen moeten hebben. Zij gaven meer uit dan wij.” Een factcheck.

Quinten Torfs

Sinds 2008 pompt de Abu Dhabi United Group miljarden in Manchester City. Een eerste landstitel kwam er in 2012. U weet wel, dankzij die historische goal diep in de blessuretijd van Sergio “Agüerooooo” tegen QPR. Sindsdien wonnen de Citizens nog zes keer de Premier League, een langverwachte Champions League-trofee en meerdere bekers. Door het transferbeleid van City, dat de afgelopen jaren talloze miljoenen spendeerde, krijgen de club, de spelers en ook de trainer vaak het verwijt dat het succes te wijten valt aan de financiële middelen en uitgaven van de Arabische eigenaars. Maar daar is Guardiola het allerminst mee eens.

“Het is niet saai, het is heel moeilijk (wat wij doen, red.). Als het om geld draaide, dan had Manchester United alle titels moeten winnen de afgelopen jaren. Of Chelsea, of Arsenal. Zij hebben de afgelopen vijf jaar veel meer uitgegeven dan wij. Zij zouden hier moeten staan, maar dat is niet het geval”, sneerde de licht gepikeerde coach van City.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Factcheck: gaf City de afgelopen vijf jaar minder geld uit dan de andere topclubs?

Volgens Transfermarkt.com gaven Chelsea en Man Utd de laatste vijf jaar effectief meer geld uit dan City. De Londense grootmacht spendeerde zo’n 1,7 miljard euro, stadsrivaal United volgt op de tweede plaats met een rekening van 991 miljoen. Arsenal komt na de club van Kevin De Bruyne en co in het lijstje. City gaf 975 miljoen uit, de Gunners 916. Tottenham rondt de top vijf af met 809 miljoen aan uitgaven.

De duurste aankopen per club

Chelsea gaf (voornamelijk) de afgelopen jaren grof geld uit op de transfermarkt. Wereldbeker-winnaar Enzo Fernandes kwam over van Benfica voor het exuberante bedrag van 121 miljoen euro. Defensieve middenvelder Moises Caicedo werd van Brighton gehaald voor 116 miljoen, terwijl Rode Duivel Romelu Lukaku tijdens het seizoen 21-22 zo’n 113 miljoen mocht kosten.

Manchester United had dan weer zo’n 95 miljoen euro veil voor Antony. Harry Maguire en Jadon Sancho kostten een slordige 85 miljoen euro. Dat zijn bedragen waar City in het verleden ook niet vies van was. Zo werden Jack Grealish (117 miljoen) en Josko Gvardiol (90 miljoen) gehaald. Op de derde plaats komt Kevin De Bruyne. Maar aangezien de Belgische balvirtuoos in het seizoen 15-16 voor 76 miljoen naar Manchester verhuisde, wordt ‘KDB’ niet in rekening gebracht.

Kortom, het verschil zit ‘m dus niet in de recordaankopen van de clubs. Daar heeft City, net zoals Chelsea en United, duidelijk ook wel kaas van gegeten. Het aantal aangetrokken spelers waaraan de Citizens de afgelopen vijf jaar dergelijke sommen voor neertelden, was vooral beduidend lager dan bij de concurrentie, wat uiteindelijk de doorslag geeft.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer