© VIER

Vijftiende jaargang ‘De Slimste Mens’ gaat van start: knaagdieren, propere tanden en genadeloze finale

Maandag werd de vijftiende jaargang van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ officieel in gang getrapt. Journaalanker Goedele Wachters nam het op tegen groene jongen Bartel Van Riet en presentator Rob Vanoudenhoven. Lees hier alles wat je moet onthouden uit de eerste aflevering.

ehu

Opgelet: dit artikel bevat spoilers. Lees niet verder als je van plan bent deze aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ nog te bekijken.

Wie is de nieuwkomer?

Omdat het de eerste aflevering van het seizoen was, zijn er uitzonderlijk drie nieuwkomers: Rob Vanoudenhoven, Bartel Van Riet en Goedele Wachters. Voor Rob is het zijn derde deelname: in 2004 hield de presentator het al eens zes weken vol in het tweede seizoen van de populaire quiz, in 2010 nam hij deel aan ‘De Allerslimste Mens Ter Wereld’. Toen hield hij het maar één aflevering uit.

Wie zetelt er in de jury?

In de jury zitten voor deze eerste aflevering Philippe Geubels en Jeroom, die amper 5 minuten nodig hebben om Erik Van Looys balzak ter sprake te brengen. De mop zelf gaan we niet citeren, maar voor de volledigheid geven we wel even de vijf bijhorende kernwoorden mee: getelefoneerd, plat, jammer, onnodig, applaus.

De twee beloven dit jaar wel plechtig om geen moppen meer te maken over Eriks gebit. De presentator bekent dat hij onlangs zijn tanden heeft laten zoutstralen, waarop Jeroom fijntjes vraagt: “Wanneer mag je ze gaan ophalen?”

© VIER

Wat is de flauwste mop van de aflevering?

- Philippe, heb jij al eens in een orkaan gezeten?- Nee, maar wel al eens in een Irma

Wat is de leukste vraag van de aflevering?

Sociaal Incapabele Michiel roept voor één keer de hulp in van zijn broer ‘Sociaal Incapabele Michel’, een in witte gewaden gehulde Michel Van den Brande, bekend uit ‘The Sky is the Limit’ en eigenaar van het stellingbedrijf Kontrimo. De bedrijfsleider meet zich een hoog stemmetje aan en danst op roze crocs en zonder enige schroom en met twee sambaballen richting de vraag “Wat zijn de vier grootste Zuid-Amerikaanse landen”. De oplossing vind je onderaan dit artikel.

© VIER

Welke bekentenis hadden we niet zien aankomen?

Op een vraag over knaagdieren, vraagt Erik of Bartel huisdieren heeft. Daarop bekent de tuinkenner dat zijn vrouw als ‘fout trouwcadeau’ drie koeien cadeau kreeg op hun huwelijk.

Wanneer Erik Jeroom vraagt of hij een favoriet knaagdier heeft, antwoordt die ‘Hij is weer naar complimentjes aan het vissen.’

© VIER

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens Ter Wereld?

Het is lang nek aan nek tussen Rob en Goedele, maar die laatste mag overwinning van de eerste aflevering op haar naam schrijven. Rob strandt op de tweede plaats omdat hij het laatste kernwoord van de vraag over ‘Eerst blabla, dan boemboem’ - het jaartal 2001 - schuldig moet blijven. Goedele Wachters wint met een indrukwekkende score van 511 seconden, Rob volgt met 490. Bartel moet de voorlaatste ronde afsluiten met amper 169 seconden op zijn teller.

© VIER

Hoe verloopt de finale?

Rob is op quizvlak duidelijk de meerdere, maar dat de finale onvoorspelbaar is, hoeven we niemand te vertellen. En voor wie nog niet overtuigd is, levert de aflevering van maandag meteen het bewijs. Op de vraag ‘Wat weet je over Roald Dahl’ is Rob aan zet, maar verder dan drie antwoorden geraakt hij niet. Hij maakt de vergissing om zich net onder Bartel - die op 7 seconden staat - te laten zakken, terwijl die nog aan de beurt moet komen.

Bartel heeft aan ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’ genoeg om het ticket voor de volgende aflevering in de wacht te slepen. De kans dat hij het nog enkele afleveringen uithoudt, lijkt ons eerder klein. Ach, van Rob winnen is op zich al een prestatie: voor zover wij weten stonden er die bewuste opnamedag immers geen boekvoorstellingen van Dirk Nachtergaele op de agenda.

© VIER

Wie zien we morgen/maandag?

Dinsdag nemen Bartel Van Riet en Goedele Wachters het op tegen een zanger uit de Kempen: Van Echelpoel.

© VIER

Oplossing leukste vraag: Brazilië, Argentinië, Peru en Colombia.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER