Den hemel begint meer dan ooit in De Melkerij: traditiezaak in Peerdsbos neemt doorstart met vertrouwde gezichten
‘Hier begint den hemel.’ Die spreuk hangt al een eeuwigheid boven de toegangspoort van De Melkerij in het Peerdsbos. Goed gekozen want het is de mening van de vele bezoekers van deze traditiezaak, die al even lang bestaat als de oude bomen eromheen. Serge De Groof is nieuw. “Toch als zaakvoerder want ik hielp hier destijds als jobstudent al mee opdienen”, vertelt de succesvolle horecaondernemer.
LEES OOK. De Melkerij gehuisvest in eeuwenoude gebouwen
Nieuw servies en bestek, even blinkend als comfortabel terrasmeubilair, een gereviseerde speeltuin en een menukaart met tal van aangename verrassingen. De Melkerij is helemaal klaar voor een doorstart. Serge De Groof glundert. De voorbije jaren smeedde hij in het Antwerpse een mooie ketting van horecazaken: De Melkerij in het Nachtegalenpark, Hof Ter Linden in Edegem, De Riddershoeve in Schoten en Het Zomerhuis in Stekene. Onder zijn leiding groeiden ze één voor één uit tot kindervriendelijke trekpleisters bij een publiek dat niet noodzakelijk over een dikke portemonnee beschikt, maar wel wil genieten van kwaliteit.
“De terugkeer naar wat ik graag de ‘oer-melkerij’ noem, die van het Peerdsbos, doet me wel iets”, vertelt de zakenman. “Weet je, tijdens mijn studies in de jaren tachtig werkte ik hier al als jobstudent. Een fantastische tijd. Ik leerde er toenmalig eigenaar Wilfried Keteleer kennen. Het begin van een mooie samenwerking. Hoewel onze wegen zakelijk een tijd geleden al zijn gescheiden, ben ik vereerd dat hij me de kans heeft gegeven om De Melkerij nr. 1 over te nemen. Wilfried is naar Antwerpen verhuisd, waar hij zich meer dan ooit toelegt op zijn passie hedendaagse kunst, onder meer met galerie op het Zuid.”
LEES OOK. In De Melkerij groeien nu ook ‘Brasschaatse Boompjes’: nieuw streekproduct
Nieuwe kansen
Trouwe klanten hebben vast gemerkt dat er wat op til stond in deze hof van Eden op een boogscheut van Antwerpen. “Met veel eerbied voor het instituut De Melkerij slaan we toch nieuwe wegen in. Ik durf te zeggen dat we voor een upgrade zorgen”, leidt Serge ons rond in de frisgroene omgeving waar de zon begint te schijnen om het plaatje compleet te maken.
“Bij mooi weer kunnen we hier tot vijfhonderd mensen aan, binnen en buiten. We zullen voortaan opnieuw zeven dagen op zeven open zijn, maar dat is niet de enige nieuwigheid. Samen met m’n vennoot Remco Ooms, die hier zelf ook ooit gestart is als kelner, geven we ons sterke team nieuwe kansen om zich te ontplooien. Onze ervaren maitre d’hôtels Davy Noens, die intussen dertig jaar meedraait in De Melkerij, en Paulien Waeghe sturen een team van straks vijftien mensen aan. Er zijn trouwens nog vacatures.”
“Met veel eerbied voor het instituut De Melkerij slaan we toch nieuwe wegen in. Ik durf te zeggen dat we voor een upgrade zorgen. We zullen voortaan opnieuw zeven dagen op zeven open zijn, maar dat is niet de enige nieuwigheid”
Serge De Groof
De Melkerij
Ervaren chef-kok
In de keuken staat nog zo’n rots in de branding: Patrick Houthuys. De Melkerij werd 26 jaar geleden zijn werkplek toen de roemrijke Postiljon aan de Britselei de deuren sloot. “Ik kreeg van Serge en Remco het vertrouwen om m’n eigen stempel te drukken op de kaart en de lat wat hoger te leggen”, vertelt de chef-kok. “Natuurlijk zijn de klassiekers gebleven, maar ik voeg daar onder meer mijn eigen scampi aan toe, opgediend met een bijzondere saus volgens geheim recept. Hetzelfde met de coquilles, die vergezeld zijn van een crème van erwt en mijn variant van de Vincentsaus. Het is mijn ambitie om van De Melkerij ook een plek te maken waar de mensen ook ’s avonds graag naartoe trekken om eens lekker te eten.”
Bakkers- en pizzaoven
Voor de liefhebbers: de gekende attracties op het erf zoals de speeltuin, buitenbar en de schuur zijn gebleven en opgefrist. Die krijgen trouwens een seizoensgebonden aanbod qua hapjes. “Deze oude bakkersoven bij het terras hebben we in ere hersteld”, toont Serge de binnenzijde van het kleine gebouwtje dat de laatste jaren alleen al opslagplaats dienst deed. “We gaan hier ons eigen brood bakken om te serveren bij de soep en andere gerechten. Maar geregeld zullen we ook vers belegde pizza’s in de oven schuiven.”
De Melkerij Brasschaat, Peerdsbos, Bredabaan/Plataandreef 93. Open zeven dagen op zeven van 10 tot 22u. www.melkerij-peerdsbos.be