© Tommy Maes

Herrieschoppers rijden in op klanten bowlingzaak: “Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen”

Twee klanten van Bowling Helios in Balen werden eind oktober opzettelijk aangereden door een auto. De daders zijn nog steeds spoorloos. Het VTM-opsporingsprogramma Faroek filmde daarom maandagavond een reconstructie.

Tommy Maes

Het incident gebeurde tijdens de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 oktober vorig jaar bij Bowling Helios in Gerheide. “Een groepje van twee mannen en twee vrouwen kwam hier bowlen. Ik vermoed dat het Fransen waren”, vertelt zaakvoerder Wim Vets. “De twee mannen waren al een paar keren iets komen drinken in de zaak, maar die avond hingen ze echt het varken uit. Ze kwamen geregeld zeuren of we de muziek harder konden zetten en de lichten van de bowlingbanen konden dimmen. Omdat toen op een andere baan een competitiewedstrijd plaatsvond, kon dat niet. Maar de hele avond bleven ze zich misdragen. Ze gooiden bijvoorbeeld twee ballen tegelijkertijd en liepen doodleuk over de bowlingbaan. Mijn vrouw en ik hebben hen meermaals tot de orde moeten roepen.”

Toen het gezelschap moest afrekenen, liep het helemaal uit de hand. “Een van de mannen vroeg om korting en gedroeg zich steeds agressiever”, zegt Vets. “Uiteindelijk gooide hij het geld met een wild gebaar over de toog en ging hij met zijn gevolg naar buiten. Maar ook dan bleef hij aan het raam roepen en gebaren maken.”

Gierende banden

Klant Ghislain Polmans wilde de man kalmeren en ging naar buiten. “Ik sprak het groepje in het Frans aan en probeerde een gesprek met hen aan te gaan”, vertelt hij. “Daarom volgde ik hen ook naar de Endstraat waar hun auto stond. Ze waren ondertussen al opgestapt, maar bij hun vertrek reden ze plots in mijn richting. Toen kon ik nog maar net opzij springen.”

De auto reed vervolgens met gierende banden op de hoofdweg, draaide bij het verderop gelegen tankstation terug en reed via het verkeerde rijvak weer de Endstraat in. Daar maakte het voertuig opnieuw rechtsomkeer, waarna de herrieschoppers nu wel konden inrijden op Ghislain.

© rr

Ook Luc Sneyers, een andere klant die ondertussen buiten ging zien wat er aan hand was, werd daarbij geraakt. Hij liep daarbij drie breuken op aan zijn bovenbeen. “In maart was ik nog geopereerd aan mijn knie. Daarvan was ik nog maar pas hersteld en dan maak je dit mee”, zegt Luc. “Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen, waar ze een metalen plaat in mijn been moesten plaatsen. Nu moet ik nog op krukken lopen.” Ook Ghislain is nog aangedaan van het incident. “Mijn verwondingen vielen als bij wonder nog mee, maar volgende keer blijf ik toch gewoon binnen”, vertelt hij.

Reconstructie

De politie gaat uit van een poging tot doodslag. De auto werd dezelfde nacht nog teruggevonden ter hoogte van het Kristalpark in Lommel. Van de daders is nog altijd geen spoor. In een poging om toch tot een identificatie te komen, schakelt de politie Balen-Dessel-Mol het VTM-opsporingsprogramma Faroek in. Maandagavond werd een reconstructie opgenomen voor het programma. Ook uitbater Wim Vets en slachtoffers Ghislain en Luc werkten er aan mee. “De reconstructie was wel heftig. Alle herinneringen kwamen weer naar boven”, vertellen Ghislain en Luc. “Maar we wilden zeker meewerken. Hopelijk worden de daders zo gevonden. Zij horen thuis in de gevangenis, zodat ze geen andere slachtoffers maken. We zijn natuurlijk opgelucht dat we het nog kunnen navertellen, maar voor hetzelfde geld liep het fataal af.”

Wim Vets hoopt ook dat de reconstructie schot in de zaak brengt. “Je rijdt toch niet zomaar in op een groep mensen”, meent hij. “Dat je ruzie maakt, tot daar aan toe. Het gebeurt ook wel eens dat je uit woede met gierende banden vertrekt, maar de twee hebben doelbewust op iemand ingereden. Het had veel erger kunnen aflopen, want op dat moment stonden nog meer klanten buiten om te zien wat er aan de hand was. Dit is een regelrechte aanslag, ik durf zelfs spreken van terrorisme.”

De reportage met de reconstructie wordt dinsdag 27 februari om 22.45u uitgezonden op VTM. Zondag 4 maart wordt de aflevering herhaald.