festival

Rave in Brusselse tunnels moet om veiligheidsredenen capaciteit verminderen

© Listen Festival

Door veiligheidsoverwegingen beslisten Listen Festival en stad Brussel om de capaciteit van een rave in het Louiza-tunnelcomplex te verlagen en de te veel verkochte kaartjes terug te betalen.

Pieter Volckaert

Wat het pronkstuk van het Brusselse muziek- en dansfestival Listen moest worden, dreigt nog voor het begonnen is een bittere pil te worden voor veel feestgangers. Het tunnelcomplex van de Louiza- en Stefaniatunnel zou negen uur lang dienstdoen als club. De rave zou verspreid worden over drie tunnels, met evenveel stages en een reeks internationale dj’s. Veel bezoekers zagen deze unieke day-rave als het hoogtepunt van het zesdaagse Listen Festival. De tickets gingen in een mum van tijd de deur uit.

Maar ongeveer 15 procent van de ticketkopers kan toch niet deelnemen. Woensdagmiddag kregen enkele tickethouders een mail met de melding dat hun tickets terugbetaald zouden worden door een “onvoorzien capaciteitsprobleem”.

Organisator van Listen Festival Dirk De Ruyck bevestigt dat er oorspronkelijk goedkeuring was om te raven in drie tunnels, maar dat die toestemming vier weken geleden werd ingetrokken. “Daarop zijn we blijven zoeken naar een oplossing waar we in geloofden, maar in samenspraak met de stad en de bevoegde diensten hebben we begin deze week besloten om de capaciteit te verlagen. We vinden het ontzettend jammer dat we dit moeten doen, maar we betalen iedereen netjes terug en geven de mensen een kortingsbon op andere events om hun een alternatief te bieden.”

Teleurstelling

Concreet gaat het over risico’s in geval van een dringende evacuatie, meldt de woordvoerder van de Brusselse burgemeester Philippe Close. “Gezien de uitzonderlijke locatie was het van in het begin duidelijk dat dit niet makkelijk zou zijn. Alle diensten hebben met de organisator gezocht naar de veiligste oplossing. Voor één tunnel werd vier weken geleden duidelijk dat dit zeer moeilijk zou zijn.”

De gedupeerde ticketkopers heerst zijn teleurgesteld. Tiebe Meneve (26) kocht zes tickets ter waarde van 150 euro en ziet zijn plannen nu in rook opgaan. “De late, droge communicatie knaagt. Het evenement vindt plaats over enkele dagen.” Of hij gebruik zal maken van het aanbod om voor een lagere prijs tickets voor de andere evenementen op Listen Festival te kopen, weet Meneve nog niet. “Het is een sympathiek gebaar, maar om eerlijk te zijn is mijn goesting nu weg. Een club in duiken is niet hetzelfde als zo’n magische day-rave in de tunnels.”