© Isosport

Roots in Guadeloupe, Anderlecht geweigerd en “altijd een 6,5”: wie is Club Brugge-rechtsback Kyriani Sabbe?

Kyriani Sabbe (18) had met een doelpunt en een assist een groot aandeel in de overwinning van Club op Genk. Omdat u de rechtsback vermoedelijk nog niet heel goed kent: een kennismaking.

Pieter-Jan Calcoen

Het gaat snel voor Kyriani Sabbe, en dan hebben we het niet alleen over zijn sprints aan soms meer dan 33 kilometer per uur. We doelen vooral op zijn ontwikkeling: vier jaar geleden nog Jeugdsporter van het Jaar in Ichtegem, nu de vaste rechtsachter van Club. Tegen Genk lukte hij - met wat geluk - zijn eerste doelpunt en gaf hij een assist.

De supporters zien het graag gebeuren - zij hebben de verdediger hoog zitten. Logisch, want Sabbe is een rasecht jeugdproduct van Club. Blauw-zwart bloed. Op zijn zesde ruilde hij Ichtegem in voor Club. Vervolgens had hij voldoende opties om te vertrekken. Maar Sabbe bleef gewoon.

Er was nochtans veel interesse. Vorig seizoen stond Anderlecht aan de deur - naar verluidt wilde RSCA ver gaan om de verdediger van Club af te snoepen. Op zijn vijftiende zei Sabbe dan weer resoluut neen tegen een concrete aanbieding van Ajax. Volgens zijn makelaar Niels De Jonck deed Sabbe - een verstandige, rustige kerel - omdat hij eerst zijn kinderdroom wilde najagen: “Kyriani is een kind van Club. Hij wilde eerst daar doorbreken alvorens überhaupt aan een transfer te denken.”

Op zijn zestiende bij Club NXT

Het moet gezegd: Club bood Sabbe altijd het nodige perspectief om die ambitie waar te maken. Er was een plan richting eerste ploeg. Als zestienjarige mocht de West-Vlaming al debuteren in de Challenger Pro League - toen was hij de jongste ooit -, een paar maanden later zat hij op zijn zeventiende op de bank tegen Atlético Madrid. Carl Hoefkens en Rik De Mil geloofden fors in het potentieel van Sabbe, ook Ronny Deila raakte snel gecharmeerd, maar na blessureleed raakte hij uit beeld onder de Noor. Sinds Nicky Hayen aan zet is, is Sabbe incontournable op de rechtsachter.

© BELGA

Manager De Jonck snapt de liefde van de coaches voor zijn speler wel. “Kyriani zakt nooit door de ondergrens. Hij haalt altijd een 6,5 op 10 - trainers hebben dat graag. Ook zijn karakter valt in de smaak. Kyriani is een verstandige, rustige jongen en een harde werker.”

Sabbe wordt naar verluidt goed omringd: zijn ouders zijn nuchtere zelfstandigen. Via papa Wylteer heeft hij roots in het Caraïbische Guadeloupe liggen. “In theorie kan Kyriani ook voor de nationale ploeg van Frankrijk en Guadeloupe kiezen, maar dat is niet meer dan een tof wist-je-datje”, lacht De Jonck. Het is wel zo dat Sabbe, meervoudig Belgisch jeugdinternational, zich aangetrokken voelt tot de cultuur van Guadeloupe: hij zou het land op korte termijn graag nog eens bezoeken.

Amper 1.76 meter

Maar dat zal dus zeker niet voor de komende weken zijn: dan wil Sabbe prijzen pakken met Club. Na een zoektocht bij de jeugd - verdedigende middenvelder, nummer tien en vleugelspits - heeft hij achterin zijn plekje gevonden. Tiens, is hij als verdediger atletisch niet een beetje in het nadeel, met zijn 1.76 meter? Neen, zo zei hij recent in een interview met KW. “Dat zou het misschien wel zijn voor een centrale verdediger, maar op de flank vind ik mijn gestalte niet zo’n probleem.”

Dat blijkt tijdens zijn prestaties de laatste weken: Sabbe maakte een prima indruk. “Nu is het zaak om die goeie lijn door te trekken”, zegt De Jonck. “Ik heb er alle vertrouwen in dat dat zal lukken. Kyriani is zo hard bezig met de kleinste details, daar word je voor beloond.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer