Roedel loslopende wolfshonden valt kleinere hondjes aan: “Ik kon hem maar net uit hun tanden trekken”

Marcel, het hondje van de familie De Sloovere uit Borgerhout, werd afgelopen zaterdag zwaar toegetakeld nadat hij werd aangevallen door zes Ierse wolfshonden in het Sint-Annabos op Linkeroever. Baasje Frederic moest tussen de honden komen om Marcel te redden. De roedel wolfshonden is ondertussen bekend bij de meeste wandelaars.

Britt Peeters

De verwondingen van Marcel zijn niet min: hij staat vol bijtwonden en moest genaaid worden aan de bil. Bovendien kan hij nog amper bewegen en eten.

“Marcel liep zaterdag los, maar hij is braaf, en liep amper tien meter voor mij. Plots kwamen die grote honden uit de struiken gesprongen, ze vlogen op Marcel. Ik riep hem nog, maar het was te laat. Ze grepen hem in de rug en schudden hem door elkaar”, vertelt Frederic De Sloovere.

Om het hondje van zijn dochter te redden, sprong hij ertussen. “Ik kon Marcel uit de tanden van de honden trekken en hield hem tegen mijn borst. Maar de honden waren agressief en begonnen tegen mij te springen, te duwen en te trekken. Het duurde nog zeker vijf minuten voor de eigenaar van de honden eraan kwam. Ook hij had er heel wat moeite mee om zijn honden te bedaren”, klinkt het.

Op zoek naar getuigen

De eigenaar van de zes honden, een man uit Brasschaat, wilde het hele incident in der minne regelen. Maar Frederic stond erop dat de politie erbij kwam. “Want dit is niet de eerste keer dat die honden voor problemen zorgen. Ik heb al vaker gehoord van andere wandelaars dat ze hun honden aanvallen.

Die honden beseffen niet wat het verschil is tussen een hond en een konijn. Het zijn gewoonweg moordmachines. Voor oudere mensen die hier komen wandelen is het helemaal onveilig. Zij kunnen zichzelf niet verdedigen.”

De politie stelde zaterdag dan wel een proces-verbaal op, Frederic zet nog stappen. “Ik heb mij burgerlijke partij gesteld, want dit kan zo niet. Mijn dochter heeft een oproep geplaatst op sociale media op zoek naar getuigen of andere slachtoffers. Op deze manier kan er niemand nog veilig met zijn hond door het Sint-Annabos wandelen.”

De zes wolfshonden, en ook Marcel, zouden volgens de regels steeds aan de leiband gehouden moeten worden. Want dieren mogen in het Sint-Annabos niet vrij rondlopen. “Enkel aan de Middenvijver, iets verderop, is er een gedoogzone voor het vrij lopen van honden. Maar in het Sint-Annabos is er geen gedoogzone”, zegt boswachter Lucas Bergmans.

“Net omdat we zulke gevaarlijke incidenten willen vermijden, verplichten we de baasjes om hun honden aan de lijn te houden.”

Het Agentschap Natuur en Bos, dat bevoegd is voor het Sint-Annabos, voert regelmatig controles uit. “De baasjes krijgen eerst een waarschijnlijk en daarna beboet. Of er volgt een verslag van vaststelling, dat is vergelijkbaar met een GAS-boete. Maar in het Sint-Annabos wordt er vooral mondeling op de vingers getikt.”

De lokale politie voert preventief geen controles. “Maar moesten er steeds terugkerende feiten voordoen, zal het wijkteam wel actie ondernemen”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns.

© Joris Herregods

© Joris Herregods