© RR

Zieke Ann (27) werkte met Izzy (28) bucketlist af in haar laatste vier maanden: “Putten nog altijd kracht uit die mooie momenten”

Niet alle verhalen uit het Eén-programma Vandaag Over Een Jaar kennen een happy end. Izzy Goedertier (28) zat gisteren alleen op de bank bij Cath Luyten. Zijn zieke vriendin Ann, die “nog alles uit het leven wou halen”, was kort na de eerste opname, waarin ze hun bucketlist uit de doeken deden, overleden.

tom vets, tom de leur

Het was een erg emotionele aflevering van Vandaag Over Een Jaar, gisteravond op Eén. Ann (27) uit Emblem vertelde hoe ze vocht tegen borstkanker en samen met haar vriend Izzy nog ten volle van het leven wou genieten. Er was haar echter niet veel extra tijd gegund. Ze overleed drie maanden na de tv-opname in het ziekenhuis.

“Cath hield het amper droog, maar ook de mensen in het publiek pinkten een traan weg”, vertelt Izzy. “Er was immers heel wat familie en vrienden van ons meegekomen naar de opnames. Ann had destijds de oproep van het programma gezien en heeft er lang over nagedacht om ons in te schrijven. Ze was niet iemand die absoluut in de schijnwerpers wou staan. Maar door mee te doen, kon ze haar verhaal delen met iedereen.”

Huwelijksaanzoek

© RR

Toen Ann en Izzy de studio na de eerste opname in januari 2017 verlieten, kon niemand het vervolg inschatten. “We waren hoopvol, al konden we natuurlijk niet weten hoeveel tijd we nog samen zouden doorbrengen. Er zijn verhalen van andere patiënten met een soortgelijk verhaal, maar bij elke mens is het uiteindelijk anders. We konden volgens de artsen alleen maar hopen.”

Even leek het goed te gaan met Ann, maar de toestand verslechterde opnieuw. “Er waren blijkbaar uitzaaiingen op plekken in het lichaam waar de behandeling niet op was gefocust. De artsen waren er zich niet van bewust dat de kanker daar ook woekerde. Ondertussen zat de aandoening al in het zenuwstelsel.” Begin april werd het koppel op de feiten gedrukt. “Daarna ging het snel. Ann overleed enkele weken later, op 29 april.”

© RR

Omdat de toestand initieel stabiel was, werden er in de studio bij Cath nog ambitieuze plannen gemaakt. Zo was er sprake van een reis naar het noorderlicht en hintte Ann naar een huwelijksaanzoek. Dat zou gebeuren in Finland bij een optreden van haar favoriete band London Grammar. “Veel van die plannen waren helaas niet meer realiseerbaar omdat haar lichaam te zwak was geworden”, vertelt Izzy.

Tattoo

Toch hebben ze samen nog heel wat mooie momenten kunnen beleven: met de hele familie naar het pretpark De Efteling. Naar Barcelona met haar mama, Anns laatste reis. Ritjes maken met hun nieuwe scooter. “Ook al was die scooter meer mijn ding”, zegt Izzy. Elk een tattoo laten zetten, een pioenroos. En ook: autorijden. “Voor Ann was dat in het begin uitgesloten. Maar ze moest en zou haar zelfstandigheid herwinnen. Na een test bleek dat ze weer achter het stuur mocht. Ze was dolgelukkig. Ook omdat ze zoveel tijd kon doorbrengen met familie en vrienden. Al die mensen putten nog altijd kracht uit die momenten met Ann.”

© RR

Ondanks de mooie herinneringen was het verlies van Ann een zware dobber voor Izzy. “Ik moest niet alleen het verlies van een partner verwerken, ik moest plots ook mijn eigen leven weer inrichten. Ik deed er toch een viertal maanden over om mijn leven weer op de rails te krijgen.”

En dat leven nam een verrassende wending. “Ik woon en werk nu in Zweden, en keer slechts sporadisch terug naar Vlaanderen. Ooit zal ik me weer in België huisvesten en de draad van mijn leven oppikken in mijn thuisland”, besluit Izzy. “Ik blij dat er die beelden van Vandaag Over Een Jaar zijn. Zo heb ik voor altijd een mooie visuele souvenir van Ann.”