© Karel hemerijckx

“Ain’t no sunshine…(when Hilde is gone)”

Volgende week maken de Hasseltse socialisten hun eerste kerstcadeautje open. We weten nu al dat het rode pakje het wit konijn bevat met wie het kartel ‘RoodGroen voor Hasselt’ naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 wil trekken. De keuze van zowel inhoud (wie?) als verpakking (hoe communiceren?) verliep moeilijk.

Yves Lambrix

Met het vertrek van voormalig burgemeester Hilde Claes zou het logisch zijn dat de inhoudelijk en communicatief sterke Rob Beenders de lijst zou trekken. Maar logica en politiek gedragen zich zelden als een Siamese tweeling. Naast schepen Valerie Del Ré achten de oudere kameraden ook Beenders voor een stuk verantwoordelijk voor het aftreden van Hilde Claes. Daarbij komt dat nationaal partijvoorzitter John Crombez zijn poulain in Brussel nodig heeft en hem wil uitspelen als kopman op de Limburgse sp.a-lijst bij de Vlaams verkiezingen in 2019.

Over dus naar plan B, genaamd Brigitte Smets. Mede omdat ze al ruim twee decennia onafgebroken schepen is kennen de Hasselaren haar als een minzame dame. Maar de vrees dat ze in publieke debatten met politieke beulen als Ivo Belet (CD&V) of Steven Vandeput (N-VA) de mist zou ingaan en in mindere mate haar leeftijd, spelen in haar nadeel. Noodgedwongen schakelt sp.a Hasselt dus over naar plan C, dat van het wit konijn.

Ook CD&V is nog lang niet aan de nieuw patatjes, ondanks het vrijblijvend voorakkoord om na de verkiezingen met sp.a verder te gaan en de verstandhouding binnen de meerderheid die eindelijk een stuk beter is. Extern speelt de verdeeldheid bij coalitiepartner sp.a de partij parten, intern blijft schepen Tom Vandeput een zorgenkindje. Nu burgemeester Nadja Vananroye volgend jaar logischerwijze de CD&V-lijst trekt, lijkt een elegante opstap voor de ambitieuze en soms flamboyante schepen niet langer onafwendbaar. Een pluchen zitje in Brussel in 2019 is een optie, een mandaat met aanzien buiten de politiek ook.

Ondertussen leunt N-VA ontspannen achterover. In deze krant heeft boegbeeld Steven Vandeput recent nog beloofd dat hij een moddergevecht op zijn Antwerps wil vermijden. Dat zal ook niet nodig zijn. Met een beetje (of wat meer) geluk worden de Vlaams-nationalisten volgend jaar ook in de Demerstad incontournable. Van Open Vld moeten ze alvast niet veel schrik hebben, want geen kat die gelooft dat de sympathieke ondernemer Hans Similon als lijsttrekker veel potten zal breken. Voor een aandoenlijk fine fleurstadje dat beter gegoede bejaarden vanuit de hele provincie wil doen immigreren, is dat verwonderlijk.

Sp.a (en in mindere mate CD&V) beseft hoe langer hoe meer dat ze Hilde Claes gaan missen. ‘Ain’t no sunshine when she’s gone’, zong soulzanger Bill Withers. En ja, 46 jaar na de release blijft de song pakkend en de tekst treffend. En zo hoort het in de Hoofdstad van de Smaak.