Grondwettelijk Hof roept Tshisekedi officieel uit tot nieuwe president Congo

© REUTERS

De oppositiekandidaat Félix Tshisekedi heeft de verkiezen in Congo wel degelijk rechtsgeldig gewonnen. Dat stelt het Grondwettelijk Hof in een officiële mededeling.

svg

Met deze mededeling bevestigt het Grondwettelijk Hof de bevindingen van de Kiescommissie, die op 10 januari werden bekendgemaakt. Tshisekedi zou de eed als nieuwe president van Congo dinsdag afleggen.

De oppositie rond Fayulu spreekt van verkiezingsfraude. 'Ik beschouw mezelf de enige legitieme president van de Democratische Republiek Congo', klonk het. 'Ik roep het Congolese volk en de internationale gemeenschap op om niemand te erkennen die zichzelf onwettig president noemt en geen orders van hem op te volgen. Ik roep op tot vreedzame betogingen in het hele land tegen deze beslissing van het Grondwettelijk Hof.'

'Dit is een grondwettelijke staatsgreep', besloot Fayulu, die de overwinning opeist. Ook de katholieke kerk, met zijn 40.000 waarnemers, verklaarde dat Tshisekedi de verkiezingen van 30 december niet heeft gewonnen. De aftredende president Joseph Kabila, die 18 jaar aan de macht was, mocht zich niet herverkiesbaar stellen.