© BELGAIMAGE

Stellingbouwers stelen 600 kilogram lood van Sint-Romboutskathedraal: voor 37.000 euro schade

Twee dertigers die in mei van dit jaar een stelling rond de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen moesten bouwen, hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om zeshonderd kilogram lood te stelen. Het bracht de twee elk 500 euro op, maar ze gaan moeten opdraaien voor een schadeclaim van meer dan 37.000 euro.

Leo De Nijn

Op 16 mei van dit jaar stelde Bram Van der Auwera, beheerder van de Sint-Romboutskathedraal, vast dat de loden bekleding rond de dakkapel van de kathedraal ontmanteld was. Voor de restauratiewerken werden in die periode stellingen rond de toren gebouwd.

“Het duurde niet lang of het onderzoek spitste zich toe op de arbeiders die betrokken waren bij het bouwen van die stellingen. Dat bleken aanvankelijk drie arbeiders te zijn. Eén van hen viel af. De man wist wel van de diefstal af, maar zei tegen de twee andere werkmakkers dat hij met de diefstal niets te maken wou hebben”, zegt openbaar aanklager Lieselotte Claessens.

© BELGA

Schroothandelaar in Hoboken

De handel en wandel van de twee andere stellingbouwers, Yves V. (35) uit Schilde en Wesley V. (30) uit Antwerpen, werd door de politie nagetrokken. Het duurde niet lang of de politie kwam er achter dat de mannen tussen 9 en 15 mei 2018 , telkens op het einde van hun werkdag, de loden bekleding hadden afgebroken. De buit gingen ze bij een schroothandelaar in Hoboken verkopen. Dat bracht de dieven amper 1.000 euro op in totaal, of elk 500 euro.

De opdrachtgever van de werken, het provinciebestuur van Antwerpen, diende een zware schadeclaim in. “Bij de diefstal zijn niet alleen de loden omhulsels verloren gegaan, maar is er vooral veel schade berokkend. Daarom vragen wij voor deze verliespost 37.000 euro”, zei de advocaat van de provincie.

“In financiële problemen”

De advocaat van Wesley V. zei dat zijn cliënt een verkeerde inschatting heeft gemaakt en zich heeft laten meeslepen in de plannen van zijn werkmakker. “Hij zat toen in financiële problemen. Om zijn blanco strafblad te behouden vraag ik een opschorting van straf”, klonk het bij de raadsman. Yves V. heeft al wat correctionele veroordelingen voor diefstal achter zijn naam staan. Toch vroeg zijn advocaat een probatiestraf.

De procureur vorderde voor hem achttien maanden effectief, voor de andere werkmakker acht maanden cel of eventueel een werkstraf. Vonnis op 19 december.