Deze primeurs van Limburgse designers kan u bewonderen op de internationale designbiënnale in Kortrijk

Van 18 tot 22 oktober loopt Interieur, de internationale designbiënnale in Kortrijk. Met een paar primeurs van Limburgse designers. Maak kennis met de splinternieuwe keuken van Michaël Verheyden, de aardappelstoel van Frits Jeuris en de warme lampen van Etre Moderne.

door Soetkin Bulcke

1. Frits Jeuris (43) uit Wellen: “Ik maak wat ik nodig heb”

“Een tijdje geleden ontwierp ik voor een project in Bokrijk een fauteuil gemaakt uit de dertig jaar oude transportband van een aardappelsorteermachine, de Potato Chair. Het ontwerp sloeg aan, er waren meteen architecten en verzamelaars in geïnteresseerd, maar het bleef bij unieke stukken die ik op vraag uitwerkte. De transportband geraakte stilaan op dus ging ik op samen van Philippe Vermeersch op zoek naar de producent ervan. Die bestond nog. Ik heb nu een nieuwe versie gemaakt, die iets minder ruw is. Die toon ik in Kortrijk samen met de oorspronkelijke, eerste versie. De stoel is zo ontworpen dat er nul montagemateriaal in moet, er zitten geen verbindingselementen in en de zitting kan makkelijk versteld worden. Hij zit dus een beetje in elkaar zoals dat spel waarbij je een aardappel voorziet van een snor en oogjes. Ik ben er ooit mee naar een producent gestapt, maar dat zou resulteren in productie in pakweg Vietnam en dat staat haaks op alles waar ik voor sta. Als ik de rekening toen maakte, moest ik 500 stoelen verkopen om dezelfde opbrengst te krijgen als wanneer ik er twintig zelf zou maken. Ik maak zelf liefst gewoon de dingen die ik nodig heb. Ik ben dit werk beginnen doen na een carrièreswitch. Ik heb ooit een burn-out gehad en ben er toen weer bovenop gekomen door de renovatie van onze woning, een oude vakwerkschuur, waar ik ook meubels voor nodig had. Sindsdien weet ik dat vrijheid mijn hoogste goed is. Je laatste jas heeft ook geen zakken, zeg ik altijd.

Ik kijk er naar uit om op Interieur te staan met mijn handgemaakt product dat bovendien ook honderd procent Belgisch is. Ik ben heel benieuwd naar de reacties.

Het ontwerp is hoop ik, niet meer of minder Limburgs dan eender welk ander ontwerp. Na de beurs kunnen mensen het bij mij bestellen. Ons huis, de oude vakwerkschuur, is ineens ook mijn atelier.”

Stand in Kortrijk: op het platform The Floor is Yours.

Philippe Vermeersch (39) & Caroline Gielen (39), designerduo Etre Moderne uit Hasselt: “Onze ontwerpen brengen kleur en warmte in het interieur”

“Ik heb productontwikkeling gestudeerd in Antwerpen en Caroline studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven. Samen startten we drie jaar geleden Etre moderne. Daarnaast werk ik parttime bij zowel Bart Lens als Eden Design, een verlichtings-merk. Onder dat merk presenteren Caroline en ik als Etre moderne, twee verlichtingsobjecten, de Bloc en de CD. We zijn graag bezig met materialen en in de Bloc hebben we een combinatie gemaakt van marmer, hout en messing, wat zorgt voor een warme toets in het interieur en kan worden aangepast aan elk interieur. De CD ontwikkelden we in samenwerking met Rubens-Frederix Architecten, omdat we merkten dat er nog niet veel op de markt was dat paste bij brutalistische architectuur. Maar we hadden ook zin om eens iets te lanceren dat helemaal van ons is, en dat werden de vazen Shift en Tilt. Waarom vazen? Omdat we er één nodig hadden. (lacht)Tilt is een cilinder uit gepolijst massief aluminium, gevernist zodat ze waterbestendig is. Shift bestaat uit messing en blauwe gelakt staal, want waar we kunnen brengen we graag kleur in het interieur.”

“Hout en marmer worden in lokale, Limburgse ateliers bewerkt. Samenwerken met mensen die we kennen vinden we veel toffer dan iets anoniem en vanop afstand laten vervaardigen. We zijn er nauwer bij betrokken en hebben meer controle over de kwaliteit. We appreciëren hun kennis en willen graag dat die blijft bestaan in ons land. Sowieso zijn het 100 procent Belgische producten. Caroline en ik leerden elkaar kennen toen we samenwerkten bij ontwerper Casimir in Heusden-Zolder. Ik ben zelf West-Vlaming, ik kom van Bavikhove, maar woon nu al twaalf jaar in Hasselt. Ik woon hier heel graag. In Limburg moet je nooit ver rijden vooraleer je een vakantiegevoel hebt, bijvoorbeeld in de streek rond Sint-Truiden of Borgloon. Onze producten worden op Interieur gelanceerd, dus dat is voor ons het prille begin.

Stand in Kortrijk: Eden design Hal 6, 623, Etre moderne, The Floor is Yours.

De vazen kun je via het Limburgse designplatform Wanderful.design kopen.

De verlichting bij Edendesign.be

Michael Verheyden (40) uit Genk: “Tussen de keuken van de bomma en de kasteelkeuken in”

“Interieurbouwer en meubelmaker Koen Roux maakt al jaren houten meubelen en objecten voor mij. Ik heb hem in april een keer meegenomen op inspiratietrip naar de Salone del Mobile in Milaan en al op de terugvlucht begonnen de ideeën te komen. We betrokken er ook architect Bart America bij, omdat we esthetisch gezien alle drie op dezelfde golflengte zitten. Samen stellen we op Interieur Kortrijk een nieuwe keuken voor. Het is een authentieke keuken in mooie materialen, die gebaseerd is op de keuken van kasteel Neuschwanstein in Beieren, het kasteel dat model stond voor dat van Disney. Niet dat de keuken zo weelderig is, hij is eerder sober, maar de materialen en afwerking zijn luxueus. Wat we absoluut niet wilden, was een showkeuken waarin nooit gekookt wordt, zoals je soms ziet in luxehuizen. Het enige dat die bewoners nog in hun keuken doen, is aperitieven voor ze op restaurant gaan. Dat dus niet. Het is een keuken voor mensen die graag koken. Wat er origineel aan is, is dat we gekeken hebben naar oude bewaartechnieken, er is dus een echte bewaarkast voor groenten en fruit in onze keuken. Qua looks vind ik het iets tussen de keuken van de bomma en de kasteelkeuken in. Zelf kook ik nooit, maar Bart en Koen wel, dus die hadden goede ideeën over de praktische kant van de zaak. Er zitten wel een paar typische Verheyden-aspecten aan, zoals de klinken, de handgrepen en de met leder beklede lades. De keuken is afgewerkt met Ardeense steen, Gris d’Ardennes, en is in olmenhout, een lokale houtsoort, zodat er geen overbodig transport nodig is. Voor het inox en het brons werken we samen met Genkse bedrijven. Ook het maatwerk gebeurt in een atelier uit de buurt. Op de stand op Interieur kun je ook mijn nieuw keramiek ontdekken.

De keuken wordt gelanceerd op Interieur en zal nadien bij Koen Roux in zijn nieuwe showroom te zien zijn in Genk. Bart America is intussen al bezig met twee projecten waarin de keuken gebruikt wordt.”

Stand in Kortrijk: Hal 1, 133