Saudi-Arabië noemt dood journalist ‘enorme vergissing’

De vermoorde journalist Jamal Khashoggi. © AP

Na internationale negatieve reacties op de verklaringen van Saudi-Arabië over de dood van journalist Jamal Khashoggi is nu de Saudische minister van Buitenlandse Zaken het veld ingestuurd om een soort mea culpa te slaan.

Peter De Lobel

Minister Adel al-Jubeir zei vandaag in een interview met het Amerikaanse Fox News dat het doden van Khashoggi een ‘enorme vergissing’ was. ‘Degenen die dit gedaan hebben, gingen daarmee buiten hun bevoegdheden. Hier is duidelijk een enorme vergissing begaan, en wat het nog erger maakt is dat ze het probeerden te verdoezelen. Dat is onaanvaardbaar voor eender welke regering.’ Al-Jubeir beloofde geen steen onomgedraaid te laten. ‘We zijn vastberaden alle feiten te achterhalen en de verantwoordelijken voor deze moord te bestraffen.’

Khashoggi verdween bijna drie weken geleden nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul was binnengegaan. Tot dit weekend hield Saudi-Arabië vol niets te weten over het lot van de man. Zaterdagochtend kwam daar verandering in. In een mededeling stelde de Saudische openbare aanklager dat ‘de discussies tussen Jamal Khashoggi en diegenen die hij ontmoette in het Saudische consulaat in Istanbul, ontaardden in een vuistgevecht, dat leidde tot zijn dood’.

‘Niets kan deze moord rechtvaardigen’

Daarmee nam de druk echter niet af. Veel vragen bleven immers onbeantwoord. De Amerikaanse president Donald Trump, een van belangrijkste bondgenoten van Saudi-Arabië, toonde zich aanvankelijk tevreden over de nieuwe verklaringen. ‘Dit is een belangrijke stap’, zei hij. Maar korte tijd later dacht hij daar al heel anders over. In een interview met de Washington Post zei hij dat de verklaringen van de Saudi’s ‘all over the place’ waren, ze schoten alle kanten uit. Hij zei voorts dat er duidelijk ‘het duidelijk was dat er misleiding was en dat er gelogen is’.

Ook vanuit Europa nam de druk toe. De Franse, Duitse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken zeiden zondag in een gezamenlijke verklaring dat de verklaringen van Saudi-Arabië ‘dringend om verduidelijking vragen’. ‘Er is niets wat deze moord kan rechtvaardigen’, luidt het in de tekst. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas kondigde ook al aan dat zijn regering geen wapenleveringen meer zou toestaan naar het land zo lang het onderzoek loopt.

Khashoggi ging op 2 oktober naar het Saudische consulaat in Istanbul om er zijn echtscheidingspapieren op te halen, zodat hij kon hertrouwen met zijn nieuwe verloofde, de Turkse Hatice Cengiz. Zij wachtte vergeefs buiten aan het consulaat tot hij terug naar buiten zou komen. Na de Saudische verklaringen over het ‘vuistgevecht’ dat tot Khashoggi’s dood zou geleid hebben plaatste Cengiz zaterdag een filmpje van de journalist op Twitter. Daarin is te zien hoe hij geïnterviewd wordt, wanneer er plots een kat op zijn schoot springt. Zowel Khashoggi als de cameraploeg barsten in lachen uit. ‘Ze hebben je lichamelijke aanwezigheid uit mijn wereld weggenomen. Maar je prachtige glimlach zal voor altijd in mijn ziel blijven’, schrijft ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.