Vrouw riskeert celstraf en zware schadevergoeding na online kritiek op te zoete tomatenpuree in blik

© De Telegraaf

Een Nigeriaanse vrouw die op sociale media haar beklag deed over tomatenpuree in blik, riskeert nu een gevangenisstraf tot drie jaar en een schadevergoeding van bijna 5.000 euro nadat de fabrikant naar de rechter stapte. Producent Erisco Foods zag na het bericht de verkoop fors dalen, zo beweert de directie.

Thierry Goeman
Bron: cnn

Chioma Okoli, een 39-jarige onderneemster uit Lagos, zegt dat ze geen kwade bedoelingen had toen ze het bericht postte. De vrouw, importeur van kinderkleding, vroeg haar 18.000 volgers naar hun mening over Nagiko Tomato Mix, tomatenpuree in blik die geproduceerd wordt door een lokaal bedrijf. Zelf vindt ze de tomatenpuree veel te zoet en riep ze de producent op om te stoppen met mensen ziek te maken.

Haar bericht, vergezeld van een foto van een geopend blikje Nagiko Tomato Mix, leidde tot uiteenlopende reacties. Sommigen gaven haar gelijk. Anderen antwoordden: “Als het je niet bevalt, koop dan een ander merk en contacteer de klantendienst.”

LEES OOK. Gevel van restaurant beklad omdat er konijn op het menu staat: “Deze aanval gaat er ver over”

Het bericht is bij de directie van Erisco Foods alleszins in het verkeerde keelgat geschoten. Ze dienden prompt een klacht in. Volgens Erisco is de verkoop ingestort. Het gerecht in het West-Afrikaanse land, dat nota bene wereldwijd bekend staat voor internetcriminalitiet, startte een onderzoek wegens onder meer “het overtreden van de cybercriminaliteitswetten”. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zwanger

Okoli, die momenteel zwanger is van haar vierde kind, werd door de politie gearresteerd terwijl ze in een kerk in Lagos zat. Ze werd een tijdje opgesloten in een vuile vochtige cel, beweert ze. De volgende dag werd Okoli naar Abuja gevlogen en op een politiebureau vastgehouden tot wanneer ze geld had om op borgtocht vrij te kunnen komen.

Maar daarmee is de kous niet af. Ze zal zich voor een civiele rechtbank moeten verantwoorden. En als ze schuldig wordt bevonden, riskeert ze tot drie jaar cel en een schadevergoeding van omgerekend bijna 5.000 euro te moeten betalen. Intussen spande Okoli zelf een rechtszaak aan tegen zowel de producent van de tomatenpuree als tegen de politie en eist ze een schadevergoeding van om en bij de 350.000 euro. Haar advocaat klaagt onder meer over schending van haar grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting.

Intussen spande Okoli zelf een rechtszaak aan tegen zowel de producent van de tomatenpuree als tegen de politie en eist ze een schadevergoeding van om en bij de 350.000 euro

Amnesty International

Intussen bemoeit zelfs Amnesty International zich met het dossier. “Er moet nu een einde komen aan de intimidatie van Okoli”, zei Amnesty International Nigeria eerder deze maand, toen Nigerianen online begonnen met crowdfunding om haar juridische kosten te dekken.

De zaak van Okoli heeft ook al geleid tot protesten bij Erisco’s vestiging in Lagos, omdat velen op sociale media opriepen tot een boycot van hun producten. De oprichter van het bedrijf, Eric Umeofia, weigerde echter te plooien. “Ik zou nog liever sterven dan toe te staan ​​dat iemand mijn imago en het imago van mijn bedrijf zou aantasten”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen