Else Vanden Broeck met haar twee huisdieren waarmee ze samen begraven wil worden.
Foto: Joris Herpol

Kapelle-op-den-Bos laat baasje en huisdier samen begraven: "Huisdier is voor veel mensen een gezinslid"

In Kapelle-op-den-Bos kun je je binnenkort laten begraven samen met je huisdier. Een urne met de as van een eerder overleden huisdier kan dan worden bijgezet in het graf van het baasje. "Voor vele dierenliefhebbers een geruststelling dat ze nu samen met hun huisdier begraven kunnen worden", zegt gemeenteraadslid Else Vanden Broek (proKA). 

Sinds 15 maart is het mogelijk om samen met je eerder overleden huisdier begraven te worden. Het Vlaams parlement keurde hiervoor een decreet goed, dat wel door de gemeenten zelf moet ingevoerd worden. 

In Kapelle-op-den-Bos zette gemeenteraadslid Else Vanden Broek het voorstel onmiddellijk op de agenda van de gemeenteraad, waar het unaniem werd goedgekeurd. "Een huisdier is voor veel mensen een gezinslid", zegt het gemeenteraadslid. "Afscheid nemen van een huisdier is voor veel mensen het moeilijkste. Voor hen is het dan ook een hele geruststelling te weten dat ze vanaf nu samen begraven kunnen worden." 

Else spreekt uit ervaring: zij heeft zelf een overleden hond waarvan de as in een urne bij haar thuis op de schouw staat. "Ik wil heel graag met mijn huisdier begraven worden. Bij mijn schoonvader kon dit nog niet. Hij had een Jack Russel die overleed aan kanker. Toen mijn schoonvader overleed, kon hij niet met zijn geliefde hond begraven worden." 

Meest gelezen