Direct naar artikelinhoud
Farma

België gaf voor handvol geneesmiddelen 110 miljoen euro te veel uit

Archiefbeeld.Beeld Getty Images/iStockphoto

Zeven geneesmiddelen hebben onze sociale zekerheid de voorbije jaren 120 miljoen euro gekost, terwijl ze voor 10 miljoen euro gemaakt hadden kunnen worden door apothekers, bericht Het Laatste Nieuws. De Apothekersbond APB en de CM vragen meer overheidssteun voor zelfbereide geneesmiddelen.

Oude geneesmiddelen die verkocht worden als gloednieuwe, tegen een prijs die tientallen keren hoger ligt dan strikt noodzakelijk. Het is een algemeen gekende praktijk in de medische sector en iets waar apotheker Marc Dooms zich al jaren aan stoort. "Er zijn geneesmiddelen die ik veertig jaar geleden bereidde voor een normale prijs, maar die vandaag door bedrijven veel duurder verkocht worden. Ze vinden een nieuwe toepassing, kleven een nieuw etiket op het geneesmiddel en zeggen dan: 'Voilà, dat kost nu zoveel keer meer.'"

Vaak gaat het om medicijnen die voor één ziekte gebruikt worden, maar waarvan dokters ontdekken dat ze ook voor andere (zeldzame) aandoeningen perfect werken. Ze gebruiken die geneesmiddelen dan meestal jarenlang 'off label'. Dat wil zeggen: niet waarvoor ze bestemd zijn. Farmabedrijven volgen de resultaten op en als blijkt dat ze prima werken, dan registreren ze het 'nieuwe' middel onder een andere naam. Meestal moeten enkel de porties herberekend worden. Vervolgens dient het farmabedrijf een aanvraag voor terugbetaling in voor dat 'nieuwe' geneesmiddel. En van zodra dat in orde is, moeten alle artsen het 'nieuwe' middel gebruiken voor de ziekte die ze voordien al jaren succesvol behandelden met het oude, goedkope middel. De sociale zekerheid draait op voor het verschil.

Het komt in de buurt van oplichting en het is een praktijk die Dooms al jaren hekelt. Hij zegt dat de forse prijsverhogingen zelden te verantwoorden zijn. "Het probleem is dat die firma's quasi nooit dure, bijkomende onderzoeken doen, omdat we voor die geneesmiddelen al lang weten hoe patiënten erop reageren. De onderzoeken zijn jaren geleden al gevoerd, vaak met gemeenschapsgeld. Het is eigenlijk een zeer makkelijke manier om winst te maken."

Proef op de som

Het Laatste Nieuws nam de proef op de som. De krant nam zeven terugbetaalde geneesmiddelen onder de loep die enkele jaren geleden als nieuwe producten werden geïntroduceerd, terwijl het in werkelijkheid ging om kopieën van bestaande - soms decennia oude - geneesmiddelen. Apothekers zouden die medicijnen zeer eenvoudig zelf kunnen bereiden.

De krant vergeleek vervolgens de prijs die farmabedrijven ons aanrekenen met de kost om het door een apotheker te laten maken. Het verschil is indrukwekkend. Onze sociale zekerheid betaalde ongeveer 120 miljoen euro aan de farmabedrijven, terwijl apothekers diezelfde geneesmiddelen voor grofweg 10 miljoen euro hadden kunnen maken. Een besparing van 110 miljoen euro. En dat voor slechts 7 geneesmiddelen.

130 keer zoveel

Vooral Afinitor (een kankermedicijn - 83 miljoen euro tegenover 2,6 miljoen euro), Cayston (een medicijn voor mucopatiënten - 10 miljoen euro tegenover 1 miljoen euro) en Revatio (een medicijn tegen hoge bloeddruk in de longen - 20 miljoen euro tegenover 5 miljoen euro) hebben ons de voorbije jaren tientallen miljoenen euro's gekost. Voor het medicijn Gliolan (een middel tegen hersentumoren) ten slotte betaalden we 3,9 miljoen euro, terwijl een magistrale bereiding 30.000 zou kosten. Dat is liefst 130 keer zoveel.

Bij de Apothekersbond APB en de Christelijke Mutualiteit schrikken ze niet van dat enorme verschil. Ze pleiten voor meer overheidssteun voor zelfbereide geneesmiddelen. Pfizer, een van de betrokken farmabedrijven, stelt dat hun geneesmiddelen qua kwaliteit niet op dezelfde lijn gezet mogen worden met die van apothekers.